2021. 05. 20. 13:54

Ezt történt eddig a héten bér ügyben

Hangulatkeltés helyett nézzük a tényeket. Ajánlat van, de az még korántsem az, ami elfogadható. Egy bizonyosnak tűnik: minden ellenkező híresztelés ellenére, ha kell, a szakszervezetek közösen fognak fellépni.

A MÁV-Volán-Csoport május 18-i érdekegyeztető tanács ülésén a munkáltató ismertette a közel másfél éve tartó koronavírus járvány okozta gazdasági és munkáltatási nehézségeket.

Elmondta, hogy a vállalatcsoportnak óriási károkat okozott a járvány. A finanszírozás nem piaci alapú, az az állami hozzájárulástól függ. A tulajdonos az utóbbi időszakban a közel 10 százalékos GDP csökkenés mellett, 60 milliárd forintos bevételkiesést kompenzált. Annak ellenére, hogy a likviditási helyzet stabilnak tekinthető, kormányzati intézkedések kellenek, hogy ez így is maradjon.

A tárgyaláson jelen lévő szakszervezetek megerősítették a még 2020. decemberében közösen átadott követeléscsomagjukat.

Kormányzati felhatalmazás híján a munkáltató ezen az értekezleten sem tett bérajánlatot.

A Vasutasok Szakszervezete elnöke kifejtette, hogy a járvány egésze alatt stabilan helyt álló, a közszolgáltatást fenntartó vasutasok nem ezt a bánásmódot érdemlik.

Tarthatatlan, sértő és teljesen elfogadhatatlan, hogy május közepén a tulajdonos ilyen formában köszöni meg a maradéktalan helytállást. A követeléseink nem túlzóak, azok végrehajtása a kormányzatnak nem kerülne nagy erőfeszítésébe.

2021 nem múlhat el személyi alapbéremelés nélkül!

A VSZ elnöke kilátásba helyezte, hogy az érintett szakszervezetek készek közösen benyújtani a sztrájk előszobáját jelentő kollektív munkaügyi vitát.

Ennek eredményeképpen a munkáltató május 19-re újra egyeztetésre hívta a szakszervezeteket.

Ezen az egyeztetésen a munkáltató végre konkrét ajánlatot tett. Olyan ajánlatot, amelyben egyben kívánja rendezni a 2021. és 2022. évet. Az ajánlat tartalmazott egyszeri kifizetést, SZÉP-Kártya juttatást és alapbér emeléseket is. A munkáltatónak és a tulajdonosnak nincsen szándéka visszamenőleges bérfejlesztést végrehajtani.

A szakszervezetek azonban ezt az ajánlat csomagot nem fogadták el. Ahhoz kiegészítéseket, további javaslatokat tettek, illetve javasolták a tervezett ütemezés átalakítását.

A munkáltató válaszában elmondta, hogy az igényelt többletforrásokat saját erőből nem tudja előteremteni, ahhoz mindenképpen további tulajdonosi hozzájárulás szükséges, így a szakszervezeti javaslatot a kormány elé terjeszti jóváhagyásra. Az elnök-vezérigazgató a kormánnyal történő egyeztetéshez további időt kért. A munkáltató és a szakszervezetek a következő tárgyalási napnak 2021. május 26-át jelölték meg.

A jelenlévő szakszervezetek (VSZ, MOSZ, MTSZSZ, KKSZ, VDSZSZ) a konkrét tárgyalások megindulása miatt úgy döntöttek, hogy a közösen előkészített kollektív munkaügyi vitát május 26-ig nem nyújtják be.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.