2023. 10. 11. 06:22

Finiséhez érkezett a MÁV VAGON Kft. értékesítése

Magán tőke bevonásával válhat jobbá, egyszerűbbé a vasúti járművek gyártási, fenntartási, karbantartási folyamata – adott tájékoztatást Dr. Mosóczi László MÁV START Zrt. vezérigazgató október 10-én, Dr. Tura Szvetlána humánerőforrás igazgató, Dr. Bertus Péter jogi vezető, Szórád Róbert projektmenedzser jelenlétében.

A tulajdonosi oldalról is támogatott hazai gördülő állomány minőségi és mennyiségi javítása érdekében 2021 október 21-gyel első lépésként megtörtént a MÁV-START Zrt. szolnoki, békéscsabai, fényeslitkei, celldömölki, dunaújvárosi műhelyei és az istvántelki fékműhely áthelyezése a MÁV VAGON Kft.-be. A következő lépésként – a kormányzati döntéssel összhangban – megtörténik a MÁV VAGON Kft. értékesítése a magyar magánbefektetői tulajdonban álló Magyar Vagon Zrt. részére, 2023. november 1-gyel. Az új tulajdonos a MÁV VAGON Kft. 75 %-át vásárolja meg, a fennmaradó 25 % a MÁV-Volán Csoport valamely vállalatánál (várhatóan a MÁV HÉV-nél) marad.

A szerkezeti átalakulástól, versenyképesebb, üzleti alapú működést, javítások idejének rövidülését, jobb anyagellátást, a MÁV-START Zrt. járművek üzemi színvonalának javulását és utaselégedettségét várja el a cégcsoport.

Az érintett területek munkavállalói szinte semmit nem érzékelnek a tulajdonosváltásból. Az új többségi tulajdonos a jövőben is vállalja a MÁV-VAGON Kft. foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek jelenlegi tartalommal való fenntartását a megállapodások szerinti időre.

A vasúti utazáshoz az arcképes igazolványok a dolgozóknak, családtagjaiknak tervezetten megmaradnak, még a nyugdíjba vonulás után is, de ehhez még szükséges a vasúti utazási kedvezményekről szóló rendelet módosítása, amelyet a minisztérium is támogat.

A jövőt illetően további átalakítások várhatóak, amik a MÁV-START Zrt. JBI telephelyeit érintik, de ezek még csak tervek.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.