2024. 01. 16. 15:20

Január 16-án folytatódtak a bértárgyalások

Az egyeztetésen Lázár János miniszter ismertette a tulajdonos ajánlatát a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalóinak béremelésére. Az ajánlat részben lefedi a Vasutasok Szakszervezete követeléseit, azonban ez még korántsem elég. Folytatni kell a tárgyalásokat.

A vasutas szakszervezetek továbbra is a 15 százalékos, de legalább 70 000 forintos bérfejlesztést tartják elfogadhatónak 2024-re, továbbá a lojalitási juttatás és a SZÉP-kártya összegének növelését szeretnék elérni.

A 70 000 forintos emelés annak a kb. 30000 munkavállalónak fontos, illetve elemi érdeke, akik 400 000 Ft alatti alapbérrel rendelkeznek, a 15 százalékos bérfejlesztés pedig azért fontos, hogy a magasabb képzetségű szakembereket is meg lehessen őrizni a vasút berkein belül.

A miniszter hároméves bérfejlesztési ajánlatot tett, amelynek első eleme a 2024-re vonatkozó legalább 70 000 forintos béremelés lenne.

Az ismertetett tulajdonosi-munkáltatói ajánlat szerint a bérek összességében legalább 25%-kal emelkednének a hároméves fejlesztési ciklus egésze alatt, amelynek mértékétől felfele természetesen el lehet térni az éves bértárgyalások során, lefelé azonban nem.

A Vasutasok Szakszervezete a 2024. évi bér kapcsán továbbra is a 15 százalék, de legalább 70 000 forintos metódushoz ragaszkodik.

A szakszervezeti oldal fenntartásait fejezte ki a hároméves megállapodással kapcsolatosan, de nem zárkózott el attól, hogy az összérték emelése mellett a megfelelő garanciális elemek biztosításával megköthető legyen egy több éves megállapodás.

A továbbiakhoz bizalom, kiszámíthatóság, garancia szükséges.

Az egyeztetések folytatódnak annak érdekében, hogy a béremelés visszamenőlegesen alkalmazható legyen.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.