2021. 01. 11. 11:24

Január 22-én jön az egyszeri lojalitási bónusz!

Plusz pénz érkezik január 22-én a vasutasokhoz, a szakszervezetek ugyanis a korábbi évekhez hasonlóan idén is kezdeményezték: részesüljenek a munkavállalók is a MÁV-csoport tavalyi bérmegtakarításából.

A vállalatonként eltérő mértékű plusz pénz január 22-én érkezik a dolgozók számlájára. A téma először december 16-án került napirendre a Homolya Róbert elnök-vezérigazgatóval folytatott megbeszélésen, amelyen a Vasutasok Szakszervezete elnöke mellett részt vett a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), a VDSZSZ Szolidaritás és a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke is. Az egyösszegű kifizetés szükségszerűségéről minden résztvevő egyetértett, a kifizetendő összegre vonatkozó kalkulációk akkor még javában zajlottak.

A konkrét összeg ismerete nélkül bárki részéről felelőtlenség lett volna a kilátásban lévő plusz jövedelmet bejelenteni, így bizonytalanságot teremteni és felkorbácsolni az indulatokat.

Azonban most már ismert az összeg is, amely a két legnagyobb létszámú vállalat, a MÁV Zrt. és MÁV-Start Zrt. esetében 65 000 forint. A kifizetési jogosultságra ugyanazon szabályok vonatkoznak, amelyek a decemberben kifizetett lojalitási juttatásra.

A megbeszélésen a másik fontos téma volt a 2021. évi béremelés, ám a felek egyetértettek abban, hogy amíg nincs országos béremelési ajánlat, addig a MÁV-csoportnál sem lehet konkrét százalékokról és egyéb részletekről egyeztetni. Ennek ellenére a szakszervezetek átadták Homolya Róbertnek a bérfejlesztési javaslatukat, hogy az országos ajánlás megszületését követően a lehető leggyorsabban megkezdődhessen az érdemi bértárgyalás.

A kétoldalú egyeztetésen kiderült, a munkáltató csoportszintű kollektív szerződést kíván megkötni a taglétszám alapján reprezentatívnak tekintett szakszervezetekkel. Ilyenből pedig mindössze csak kettő van a vállalatcsoportnál: a Vasutasok Szakszervezete és a KKSZ. 

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ Hírnök 20210111

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.