2016. 12. 15. 15:45

Karácsonyi pénzt kap 35 ezer vasutas

A Vasutasok Szakszervezete nem hagyta elfelejteni az ígéretet Karácsony előtt pénzt kapnak a vasutasok, a szakszervezet hosszas egyezkedés után a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt., a MÁV SZK Zrt., a MÁV FGK Kft., és a MÁV Vagon Kft. esetében egyszeri bruttó 45 ezer forint, a Záhony-Port Zrt. esetében 20 ezer forint kifizetésében állapodott meg a MÁV Zrt. vezetésével. A plusz pénz mintegy 35 ezer, a MÁV-csoportnál a 6-17-es munkaköri besorolásban dolgozó vasutas számlájára érkezik meg, pár napon belül. A prémiumos kategóriába tartozó menedzsment ebből a pénzosztásból kimarad – közölte a Vasutasok Szakszervezete.

Behajtja a menedzsmenten a Vasutasok Szakszervezete azt az év elején, a béremelési megállapodáskor tett ígéretét, miszerint még az idén mindenki hozzájuthat egy egyszeri összeghez. Az „akkori” megállapodáskor a pontos összeget nem tisztázták, erről a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezésére a napokban kezdődtek meg a tárgyalások az érdekvédők és a munkáltató között – jelentette be Meleg János, a VSZ elnöke. A cég első ajánlata bruttó 35 ezer forint volt, ám ezt a VSZ méltatlannak találta. A szakszervezet azzal érvelt, amit már régóta hangoztat: súlyos munkaerőhiány miatt a vasutasok gyakran több ember munkáját végzik, fizikailag és szellemileg is leterheltek, éjjel, nappal és ünnepnapokon is dolgoznak, gyakran igen rossz körülmények között, s ezért olyan mértékű az elvándorlás, hogy az már bizonyos területekre kockázatot jelent. Meleg hangsúlyozta: a MÁV-csoport vezetőinek és a tulajdonosnak is mindent meg kell tennie azért, hogy a még kitartó vasutasokat megbecsülje, itt tartsa, megfizesse, és méltóbb körülményeket biztosítson nekik.

A végül így kialkudott bruttó 45 ezer,- és 20 ezer forinttal sem elégedett teljes mértékben a szakszervezet, de be kellett látni, hogy pillanatnyilag eddig ér a takaró – érvelt az elnök, hozzátéve: a karácsonyi pénzből nem kap a felső vezetés. Sok vasutasnak azonban az egyszeri 45 ezer bruttó is nagy segítség, mert lehet, hogy csak ebből tud a család karácsonyozni, a bérből ugyanis nem futná rá.

Meleg János kijelentette, ezzel a VSZ még messze nem elégedett, s továbbra is kitart a korábbi követelései és a tavalyi kiáltványában megfogalmazottak mellett. Vagyis, a szakszervezet tervezhető életpályamodellt, lényegesen jobb béreket, lényegesen jobb munkakörülményeket, az elvtelenül szigorú és ésszerűtlen vizsgáztatási rendszer felülvizsgálatát és már az iskolákban megalapozott utánpótlási rendszer kidolgozását várja a cégvezetéstől. Ehhez a Vasutasok Szakszervezete továbbra is felajánlja a segítségét.

A közlemény nyomtatható formában itt elérhető.

Az aláírt Megállapodás innen letölthető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.