2021. 04. 29. 15:52

KVKF, avagy nesze semmi, fogd meg jól

Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma. Komolyan hangzik. A szakszervezetek komolyan is veszik. Csak a kormány nem.

Mint azt már többször leírtuk, az utóbbi évek gyakorlata szerint a minimálbérről szóló megállapodás megkötése után a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF), a szakszervezetek-, és a munkáltatók, valamint a tulajdonos magyar állam képviselői folytatják le a közszolgáltató vállalatokra vonatkozó tárgyalásokat, amely keretet biztosít és megadja a felhatalmazást a vállalati béralkuk megindításához.

Három vasutas szakszervezet már decemberben (!) átadta (az akkor még) MÁV- csoportra vonatkozó javaslatait. S így tettek a többi közszolgáltató vállalat szakszervezetei is.

Aztán vártunk. Elfogadtuk azt, hogy a koronavírus járvány súlyossága olyan helyzetet teremtett, ami minden figyelmet a járvány leküzdésére koncentrált.

De a vonatok, buszok eközben is változatlan mennyiségben, szolgáltatási színvonalon mentek és szintén töretlenül működött a többi közszolgáltatás is. A vasutasok, buszosok, postások, vízügyesek, energia szolgáltatók, stb. folyamatosan és az egyre több megbetegedés mellett is magas színvonalon álltak helyt a szolgáltatások fenntartásában.

És eljött április 29-e, amikor a tulajdonos, a munkáltatók és a munkavállalók képviselői végre hivatalosan – igaz csak az online térben – megkezdhetik a béralkut. A munkavállalói oldal nagy várakozással tekintett a tárgyalás elé. Tudjuk, érezzük a munkavállalók, tagjaink türelmetlenségét.

Azonban csalódnunk kellett.

Homolya Róbert, a STRATOSZ elnöke és a MÁV-VOLÁN-Csoport vezérigazgatója bevezetőjében kifejtette, hogy a vészhelyzetben a közszolgáltatás nem omlott össze, ami kifejezetten köszönhető a munkavállalóknak is, amiért köszönet illeti őket. „A járvány alatt is nyugalomban végeztük a munkát. Még hónapok telnek el, amíg túl leszünk a járványon és utána lehet igazi mérleget vonni.”

Ezután a tulajdonos magyar állam képviselője jött és csupán annyit tudott elmondani, hogy a kormányzat írásban szeretné a felek álláspontját megismerni, amelyet az ülés után kérnek benyújtani.

Ezután a rendkívüli helyzetben mutatott helytállást emelte ki és köszönetet mondott érte. Elmondta, hogy a munkahelyek megőrzése fontos, ahogyan a munkabéke megőrzése is.

A szakszervezeti oldal a kormányzat hozzáállásán felháborodva elmondta, hogy a munkavállalók elkötelezettsége volt az alapja a működés fenntartásának. Viszont nem elég az erkölcsi elismerés, hanem kell az anyagi is. Nem szabad eltolni a béremelést, a szektor béreit tovább kell közelíteni a piaci viszonyokhoz. Ha késik a bérfejlesztés, akkor enyhülni fog az elkötelezettség és sérülni fog a szolgáltatás, ezért tartani kell a bérdinamikát.

A szakszervezeti oldal felkészülten jött a tárgyalásra, de nem ez látszik a kormány oldalról. Semmilyen információt nem kaptunk arra vonatkozóan, hogy milyen keretek között gondolkodhatunk. Ez tiszteletlenség a partnerekkel szemben.

Fontos a munkabéke, de nem tudjuk garantálni. A nulla bérfejlesztés nem fogadható.

A STRATOSZ elnökének ígérete szerint a munkáltatói és munkavállalói oldal a jövő héten újra egyeztet.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.