2020. 03. 31. 21:13

Lejáró megállapodások meghosszabbítását kezdeményeztük

A MÁV Csoport vállalataiban a 2017-2019 évekre a munkavállalók egyes foglalkoztatási kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról kollektív erejű megállapodás rendelkezett.

Az aláírók vállalása szerint – amelyet a megállapodás záró rendelkezéseiben is rögzítettek – egy új megállapodás megkötéséről 2019-ben kellett volna tárgyalásokat kezdeményezni. A szándék egy új megállapodás megkötésére kétségtelenül megvolt, amely a kialakult helyzetben abban nyilvánult (nyilvánulhatott) meg, hogy – mivel senki sem kívánt rendezetlen viszonyokat – 2019. december 17-én a lejáró megállapodás időbeli hatályát 2020. március 31-ig meghosszabbítottuk.

Ez az időbeli meghosszabbítás is hamarosan lejár, de többszöri ez irányú felvetésünk ellenére sem történt semmilyen általunk ismert és illetve konkrét lépés egy újabb megegyezés irányába. Szakszervezetünknek ma is az a szándéka, hogy ismét megállapodásos módon, akár újabb három évre rendezzük a foglalkoztatási kérdések és a munkaügyi kapcsolatok témaköreit. Ennek érdekében sürgősséggel várjuk a munkáltató tárgyalási ajánlatát, illetve megoldási javaslatát a rendezetlen helyzet elkerülésére.

Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a foglalkoztatáspolitikai nehézség esetén alapbér-kiegészítés alkalmazhatóságáról kötött megállapodás alapján – az érintetteknek egyoldalú kötelezettségvállalással – biztosított bérelemek vonatkozásában a munkáltató a 2020-as bérmegállapodás megkötésekor vállalta, hogy a meglévő kifizetéseket év végéig biztosítja. Ennek írásos dokumentumát is várjuk a munkáltatótól.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.