2022. 01. 17. 22:11

Lezárultak a bértárgyalások

Megszületett a döntés: tíz százalékkal, de legalább 40 ezer forinttal emelkedik 2022 januártól a MÁV-Volán-csoportnál dolgozó mintegy 43 ezer munkavállaló bére. Az erről szóló megállapodást aláírta a munkáltató és minden kollektív szerződés kötésre jogosult szakszervezet, így a Vasutasok Szakszervezete is. Ennek eredményeként az érintett munkavállalók idén átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint tavaly.

Teljesültek tavaly a hároméves bérmegállapodásban foglaltak. Ezt a cégcsoport érdekegyeztető tanácsának január 17-ei ülésén állapították meg a résztvevők: a MÁV-Volán-csoport vezetése és a szakszervezetek. Az ülésen írásban rögzítették a felek a 10 százalékos, de legalább 40 ezer forintos béremelésről szóló alkut. Utóbbi a minimálbér növekedése miatti bértorlódások elkerülése miatt fontos eleme a megállapodásnak.

A bérminimumok emelésére, valamint a lojalitás-juttatás egységesítésére szánt összeget és a 10 százalékot is beleértve idén – 2022-ben – a 43 ezer munkavállaló jövedelmének javítására 49 milliárd forintot fordít a cégcsoport – közölte a munkáltató.

A szükséges forrásokat a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó  vállalati megtakarítások biztosítják. Mint ismert, ezt a megoldást szakszervezetünk levélben kérte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől, Máger Andreától (a kedvező választ tartalmazó levél itt olvasható)

A bérmegállapodás eredményeként a MÁV-Volán-csoport munkavállalói 2022-ben éves szinten átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint az előző évben.

A kollektív szerződést kötő szakszervezetek a 2022. évi bértárgyalást így lezártnak tekintik.

A megvalósuló bérfejlesztés bértömegének összetételét az alábbi diagram szemlélteti, bemutatva az egyes részletek forrását.

(minden egyes oszlop egy-egy adott 2021-es alapbér növekedési mértékét mutatja)

Egy-egy oszlop különböző színei fejezik ki, hogy miből áll össze az adott bérnövekedés:

  • a kék rész a 2021-ben megkötött hároméves bérmegállapodás alapján megvalósuló 10%-os bérfejlesztés hatása (ez minimálbérben érintetteknek és nem érintetteknek egyaránt adott volt)
  • a sárga rész az országos bérmegállapodás alapján megvalósult minimálbér (200.000 Ft) és garantált bérminimum (260.000 Ft) emelések teljesítését jelentő összegek
  • a piros rész a most zárult tárgyalások eredménye, az a kompenzációs rész, amely a bértorlódás csökkentését hivatott kezelni.

A sokszor feltett „Mit adott a szakszervezet?” kérdésre tehát ez a válasz. A szakszervezeti tagok összefogásának köszönhető vállalatcsoporti bérmegállapodás nélkül olcsón megúszta volna a munkáltató, ha csak az országos bérmegállapodásból fakadó kötelezettségeket kellett volna teljesítenie.

A következő diagram azt mutatja meg, hogy a bérfejlesztés konkrétan mekkora százalékos növekedést jelent az egyes alapbér sávokban. Ez is mutatja, hogy a 2021-es 400.000 forintos alapbér alatt a korábbi megállapodás szerinti 10 százalékon felül mekkora mértékű emelés valósult meg az új megállapodás eredményeként.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.