2022. 01. 05. 13:46

Minimálbér-emelés: ketyeg a bérbomba

A bérek kritikus feltorlódásától, a bérrendszer gyors és totális összeomlásától tart a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó Vasutasok Szakszervezete, valamint a Közúti Közlekedési Szakszervezet. A minimálbér drasztikus emelése miatt kialakult bérfeszültség feloldására az érdekvédők a kormánytól kérnek pénzügyi segítséget. A bértorlódás miatt pattanásig feszült helyzet a szolgáltatás biztonságát is veszélybe sodorhatja – olvasható a két szervezet közös közleményében.

A nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszternek, Máger Andreának, valamint Fónagy János államtitkárnak írt levélben kér sürgős segítséget a MÁV-Volán-csoportnál működő két szakszervezet, miután a minimálbér drasztikus megemelésének következtében kritikus bérfeszültség alakult ki az ország legnagyobb állami vállalatcsoportjánál.

A 200 ezer forintra korrigált minimálbér a cégcsoportnál 2021-ben megkötött 10 százalékos emelésről szóló bérmegállapodást olyan mértékben írja felül, hogy az a bérrendszer totális összeomláshoz vezethet. Ez a munkavállalók elvándorlását okozhatja, amely viszont veszélybe sodorja a szolgáltatás biztonságát – szögezi le közleményében a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ elnöke, Meleg János úgy véli, a tulajdonosnak – vagyis a kormánynak – sürgősen és mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe, hogy a korábbi megállapodástól függetlenül további pénzügyi segítséget nyújtson. A vállalatcsoportnál ugyanis csak így kerülhetik el a hosszú évek alatt kialakított és megőrzött bérrendszer összeomlását. A bérek váratlan és drámai feltorlódásának kockázatával – úgy tűnik – nem számolt a kormány, ezért most azonnali mentőövre van szükség – magyarázza az elnök a vasutasoknál kialakult helyzetet.

A VSZ azt kéri a kormánytól, hogy sürgősen kompenzálja a bérmegállapodásban foglalt 2022. évi 10 százalékos bérfejlesztés és a csaknem 20 százalékos 2022. évi minimálbéremelés közötti különbséget, s ezzel biztosítson esélyt további bérfejlesztésre az alsóbb – de a minimálbér feletti – fizetési osztályokban. Ennek kivitelezésére  a VSZ azt javasolja, hogy a 4 százalékos munkáltatói járulékcsökkentésből adódó megtakarítást a munkáltató  fordítsa bérfejlesztésre.

A már egy ideje a MÁV-csoportba integrált Volánbusz munkavállalóiért nagy verseny folyik a főváros és több megyei jogú város között is, amelyekben – a hírek szerint – még a 10 százalékot is jelentősen meghaladó bérfejlesztés várható. Ez kecsegtető ajánlat lehet az esetleg elmaradt bérezésű Volánbusz járművezetői számára. A buszsofőröknek a több pénz reményében való elvándorlása egyértelműen veszélyeztetné a Volánbusz működésének a biztonságát – hívja fel a figyelmet bértorlódás miatt a buszos ágazatban kialakult kritikus helyzetre a közleményt szintén jegyző KKSZ.

A két szakszervezet szerint a MÁV-Volán-csoportban ketyeg a bérbomba, amelyet csak a kormány képes hatástalanítani. 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.