2021. 11. 05. 20:46

Nincs kötelező oltás, van tárgyalás a bértorlódásról

Nem kötelezi dolgozóit a Covid-19 védőoltás felvételére a MÁV-Volán-csoport – jelentette ki a munkáltató a ma megalakult Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén. A járvány mellett a napokban megszületett minimálbér egyezség következményeiről is tárgyaltak a felek.

A munkáltató és a résztvevő szakszervezetek – közöttük a Vasutasok Szakszervezete is – megállapodtak abban, hogy a továbbiakban fokozottan vizsgálják a járványügyi helyzetet és szükség esetén egyeztetnek a lehetséges lépésekről.

A tárgyalófelek ajánlást fogalmaztak meg: „az egyén, a család, a munkaközösség egészségének biztonsága érdekében a koronavírus elleni oltás felvétele a leghatékonyabb védekezés a járvány terjedése ellen. Ennek tudatában - bízva az átoltottság mértékének folyamatos növekedésében is – a felek felhívnak minden munkavállalót arra, hogy minél nagyobb számban döntsenek a koronavírus elleni oltás felvétele mellett.”

Ennek támogatására a MÁV-Volán–csoport kötelezően vállalta, hogy 2022-ben két nap pótszabadságban részesülnek azok a munkavállalók, akik legkésőbb 2021. november 30-ig igazoltan védőoltásban részesülnek, és korábban nem szereztek pótszabadságra jogosultságot.

Terítéken a minimálbér is

Az egyeztetésen a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének a következményeivel is foglalkoztak a felek.

A Vasutasok Szakszervezete szükségesnek tartja a megemelt minimális bérek feletti bérsávokban kialakuló torlódás kezelését, hogy megszűnjenek a munkavállalók közötti bérfeszültségek.

A munkáltató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a minimális bérekre való ráállás mintegy 3,5 milliárd forintot jelent a vállalatcsoportnak.

A torlódás elkerüléséhez tulajdonosi támogatásra van szükség. Az egyeztetések megkezdődtek.  Ennek lezárulta után kell tárgyalnunk arról, hogy mely munkavállalói csoportok részesülhetnek a bérmegállapodásban szereplő 10 százalék feletti alapbéremelésben.

Kapcsolódó dokumentum:

Egyoldalú kötelezettségvállalás az oltás utáni pótszabadságról

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.