2019. 10. 11. 20:46

Szombathelyi körkép

Szombathely Területi Képviseletünk zsúfolt hetet tudhat maga mögött. Íme egy kis ízelítő az eseményekből.

A MÁV-START Szombathely TSZVI-nél tájékoztatást kértünk a munkáltatótól az évközi bérfejlesztés differenciálásával kapcsolatban.

  • A megjelölt munkakörökben mindenki megkapta-e bérfejlesztést?
  • Mennyit bérfejlesztést kaptak a munkavállalók?

Horváth József igazgató válaszában a pénztári területen dolgozó munkavállalókat emelte ki. Az ő esetükben történt differenciálás, összesen 4 elemből tevődött össze a bérfejlesztés. 10 e ft fix összeg mindenkinek járt. A differenciálás a végzett tevékenység (nemzetközi pénztár, utánfizetési pénztár), illetve a 2018. évi bevételi adatok szerint történt.

A bevételek alapján történő differenciálásnál az értékesítési szervezettől kapott adatokat figyelembe véve, a szakszervezetek által aláírt megállapodásban rögzített elveket betartva a pénztáros létszám    35 %-a, azaz 36 fő kapott 2600 és 5100 Ft közötti összeget. Mindent figyelembe véve a legalacsonyabb összegű emelés 10.000, - Ft, a legmagasabb összeg 25.000, - Ft volt. Sajnos van olyan tagunk, aki megfelelt a paramétereknek, mégsem kapott a differenciálásból. Az ő ügyét kiemelten kezelve kértük a munkáltatót a bérfejlesztés pótlólagos megtételére.

A VSZ a többi szakszervezettel egyetértésben nem fogadta el a munkáltató KSZ Helyi Függelék módosító javaslatát, hogy idézem „az oktatás, vizsga, ruhaátvétel, orvosi alkalmassági vizsgálat, meghallgatás esetén a fel- és a lejelentkezés a vezénylésben megjelölt helyszín”. Elfogadtuk viszont a 2020. évi munkaidő keretet, Balatonfüreden az osztott munkaidő kieső részének csökkentését és a 9. számú melléklet törlését.

A munkáltató tájékoztatót tartott az I-VIII. hónap értékeléséről. Szó esett a menetrendi változásokról, a menetrendszerűségről, létszám, túlóra és szabadságkiadásról, a Veszprém „kirendelés” foglalkoztatási tapasztalatairól, valamint a munkakörülmények javításáról.

A VSZ javasolta, hogy az új mobilemelők kezeléséről szóló oktatási anyag kerüljön feltöltésre a szolgálati telefonokra.

 

Egyeztetés a MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság vezetőjével.

A VSZ öt fővel képviseltette magát a megbeszélésen. Tájékoztatást kaptunk állomásonként a munkakörülmények javításáról. Megtörtént minden állomás tételes felmérése. Öröm, hogy nincs már egyetlenegy szolgálati helyen sem, ahol szén, ill. fatüzelés lenne. Szó esett a ruha és védőfelszerelés ellátásról is.

Elkezdődött a 29. számú vonal villamosítása Balatonfüredig. Ez az ott dolgozókra nagy terhet ró, de mindenkinek sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetét, pl. a munkába járását. Új felsővezetékes szakasz lesz Alsóörsön, kialakítása és a dolgozók felvétele folyamatban van. A KÖFI irányítás beüzemelése csak több, mint öt év múlva várható.

A munkaerőhiány áldozatává vált a Veszprémvarsányi Biztosítóberendezési Szakasz, amely megszűnt és Veszprémhez lett csatolva.

A Zalaszentgróti vonalat újra nyitják. Az új menetrendtől 20 pár vonat közlekedik naponta. Ehhez kapcsolódva folyik a pálya karbantartása, amelyet az FKG Kft. végez.

Október 1-től területi változás is történt. Keszthely állomás és környéke Veszprém Forgalmi Csomóponti Főnökségtől Zalaegerszeghez került, amely 38 kollégát érint. Igazgató Úr kifejtette, hogy csak a munkáltatói jogkörgyakorló személyében bekövetkezett változás és a másik csomóponti főnökséghez való tartozás okán változhat a munkaszerződés. Ezt nyomatékkal kérte szakszervezetünk is. Így az előzetes hírekkel ellentétben a zalaegerszegi csomóponti főnök a dolgozóknak megfelelő munkaszerződéseket vitte Keszthelyre, ahol a munkavállalói fórum keretén belül mi is tájékoztattuk tagjainkat.

Tájékoztatást kaptunk továbbá a képzési tervekről, a nyugdíjas visszafoglalkoztatásról (34 fő) valamint az év közbeni bérfejlesztésről és differenciált részének elosztásáról.

  • augusztus 1-től alanyi jogú béremelésben 56 munkakör 1149 munkavállalója,
  • szeptember 1-től alanyi jogú béremelésben 7 munkakör 39 munkavállalója részesült.
  • Differenciált béremelésben 08.01.-től a 15-17 MMK-ban 23 munkakör 41 munkavállalója,
  • Forgalmi 5 munkakörökben 09.01-től 40 munkavállaló részesült.

Kértük a humán vezetést, vizsgálják meg az egy munkakörben dolgozók közötti bérkülönbségeket. Ha a munkáltatói jogkörgyakorló felterjeszt valakit bérfejlesztésre, Igazgató Úr is támogassa azt. Erre ígéretet kaptunk.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.