2017. 02. 24. 15:22

Tájékoztató a 2017-es béren kívüli juttatásokról

Tájékoztatjuk a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt. és a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. munkavállalóit, hogy a társaságok kollektív szerződéseiben foglaltak szerint 2017-ben alanyi jogú béren kívüli juttatásban – SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára történő utalás keretében – és a Választható Béren Kívüli Juttatás (VBKJ) rendszerében választásuknak megfelelő juttatásban részesülnek. Az alanyi jogon járó béren kívüli javadalmazás SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára történő utalásának 2017. évi mértéke 92 900 Ft. A 2017-ben rendelkezésre álló VBKJ-keretösszeg bruttó 271 400 Ft.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény változásával összefüggésben a 2017. évi VBKJ-rendszer új adómentes (bölcsődei, óvodai ellátás és szolgáltatás) és kedvezményes adózású (készpénz) elemekkel bővült.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy korábbi évekhez viszonyítva az egyes elemek szorzószáma jelentősen változott. A kedvezményes adózású körbe tartozó juttatások (SZÉP-kártya, készpénz) esetében a költségszorzó csökkent, de az előző évben kedvezményes adózású körbe tartozó elemek (Erzsébet-utalvány, pénztári tagdíj-hozzájárulások, helyi közlekedési bérlet) 2017-től egyes meghatározott juttatásként adóznak, ezért magasabb költségszorzóval vehetők igénybe.

A 2017. évi VBKJ-rendszer elemeire vonatkozó legfontosabb szabályokat, valamint az egyes elemek igénybevételének lehetőségéről szóló tájékoztató füzetet, továbbá a nyilatkozat kitöltéséhez szükséges segédletet és a nyilatkozati nyomtatványokat

oldalon érhetik el 2017. február 24-től. A dokumentumok megtekinthetők, letölthetők, és szükség esetén kinyomtathatók. Az elektronikus hozzáféréssel nem rendelkező munkavállalók a munkaszerződésük szerinti főnökségükön, illetve szolgálati helyükön, valamint a Humán Szolgáltatás illetékes ügyfélszolgálati irodáiban nyomtatott formában is megtekinthetik a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó tájékoztatót. A nyilatkozati lapok és a juttatások igényléséhez szükséges nyomtatványok 2017. február 28-tól vehetők át a Humán Szolgáltatás illetékes ügyfélszolgálati irodáiban.

 

Kérjük, hogy a nyilatkozati lapok kitöltése előtt figyelmesen olvassák el a tájékoztató füzetet!

Az elektronikusan kitöltött, majd kinyomtatott, vagy papíron kézzel kitöltött nyilatkozatokat aláírva, két példányban, a juttatások igényléshez szükséges nyomtatványokkal együtt legkésőbb 2017. március 10-ig kell leadni a Humán Szolgáltatás ügyfélszolgálati irodáiban.

A számlák alapján igénybe vehető VBKJ-elemek választása esetén az eddig felmerült számlákat a VBKJ-nyilatkozat leadásával egyidejűleg, első alkalommal legkésőbb 2017. március 24-ig lehet leadni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alanyi jogú juttatás folyósításához SZÉP-kártyára vonatkozó nyilatkozatot kell leadniuk azoknak a munkavállalóknak, akik a VBKJ keretében nem választottak SZÉP-kártyához tartozó juttatást. Esetükben az alanyi jogú SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára történő utalás feltétele, hogy a munkavállaló az igényléshez szükséges nyilatkozati lapot (amely megegyezik a VBKJ-utasítás 2. számú – a MÁV-START Zrt. esetében 2/a. és 2/b. - mellékletével) a VBKJ nyilatkozattal együtt leadja a Humán Szolgáltatás illetékes ügyfélszolgálati irodájában.

MÁV Kommunikáció

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.