2022. 07. 26. 14:01

Több költségtérítést kér a vasutasok számára a VSZ

A jelenleginél több munkába járási hozzájárulást és a home office idejére reális rezsiköltség-térítést kér a munkavállalók számára a VSZ. A Vasutasok Szakszervezete a hamarosan drasztikusan dráguló költségek ellensúlyozásáról mielőbb tárgyalna Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgatóval. A VSZ levélben kérte az egyeztetések sürgős megkezdését.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkáltató a személygépkocsival bejáró munkavállalók részére költségtérítést köteles fizetni. A kormányrendelet, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvény idevonatkozó passzusa alapján jelenleg a költségtérítés minimum 9 forint kilométerenként, a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolságra. A munkáltató mérlegelési jogkörében eljárva adómentesen kilométerenként akár 15 forintot is adhat. A MÁV-csoport vállalatainál a kollektív szerződések egyes munkakörök esetében ennél magasabb mértékű, 28-30 forintos költségtérítést is biztosítanak – emlékeztette levélben az elnök-vezérigazgatót a Vasutasok Szakszervezete.

Mindenki számára nyilvánvaló – írta Meleg János elnök –, hogy az utóbbi időszakban a munkavállalók, a családok munkába járással kapcsolatos költségei megnövekedtek, s ezeket a plusz kiadásokat az említett jelenlegi térítések, de még a kollektív szerződésekben rögzített értékek sem fedezik. Hatványozottan igaz lesz ez majd akkor, amikor az üzemanyagokra bevezetett árstop megszűnik – részletezte a helyzetet a VSZ elnöke. Levelében Meleg János arra is felhívta Pafféri Zoltán figyelmét, hogy a sajnálatosan megnövekedett és a továbbiakban a háztartásokat is terhelő energiaárak miatt a home office-ban dolgozó munkavállalók rezsidíjai is olyan mértékben fognak emelkedni, hogy elkerülhetetlen lesz a vállalatcsoporton belüli kompenzáció bevezetése is.

A VSZ a megemelkedett költségek kompenzálásáról mielőbb tárgyalna az elnök-vezérigazgatóval.

Kapcsolódó dokumentum:

122-I-MÁV - vezig - munkába járással kapcsolatos utazási költségek

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.