2017. 11. 26. 18:49

Új bértáblák a 2018. évi béremelés előtt

A Vasutasok Szakszervezete folyamatos követelésére – függetlenül a 2018. évi béremeléstől – új, a vasutas életpálya-modell alapját is jelentő, a szolgálati éveket elismerő bértáblák lépnek életbe a MÁV csoportnál

A VSZ folyamatos követelésére és szakszervezeti közös kezdeményezésre a vállalatoknál jelentkező létszámproblémák eredményeként, valamint a vasutas életpálya-modellnek az alapbérek terén is megnyilvánuló fontos lépéseként új bértábla lép életbe, amely a bérsáv-minimumok megállapításakor figyelembe veszi a cégnél munkaviszonyban eltöltött évek számát is.

A megállapodás alapján az egyes munkaköri kategóriákban MÁV munkaviszonyban eltöltött időtartamra figyelemmel külön bérrendszeri minimum értékeket bevezetése történik meg.

A megállapodás értelmében most – függetlenül a 2018 évi béremeléstől- azoknak a munkavállalóknak az alapbére változik, akik 2017. november 1-jén az egyes munkaköri kategóriákhoz tartozó alapbérsáv alatti alapbérrel rendelkeznek. Az emelésben 4595 munkavállaló érintett, ők több ezer forinttal kapnak többet.

Elismert éveknek a 2017. november 1-jén betöltött folyamatos, vagy ilyennek jogszerűen minősített MÁV-munkaviszony időtartamát kell figyelembe venni. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén az MMK-hoz rendelt alapbérsávok minimum értéke a munkaidő arányában változik.

Az alapbérek fentieknek megfelelő megállapítását visszamenőlegesen 2017. november 1-jével kell megvalósítani azzal, hogy a bérkülönbözeteket a 2017. november havi bérekkel együtt, a 2017. decemberben fizetik ki.

Az új bértáblák:

MÁV Zrt. bértábla

MÁV SZK bértábla

 

Szintén régi követelésünk teljesül azzal, hogy a bértáblák bevezetése mellett folyik a MÁV-csoport munkaköri rendszerének megújítása. Ennek kezdő lépéseként elkészült a társaságok jelenleg alkalmazásban lévő munkaköreinek regisztere, amelyek tartalmazzák a munkakörök betöltésével kapcsolatos specifikációkat. A megújítás célja, hogy a MÁV-csoport szintjén egységes munkaköri rendszer kerüljön kialakításra és működtetésre, mely a csoport munkavállalóinak életpályáját hivatott támogatni.

 

Az új bértábla bevezetése mellett munkáltatói intézkedésként 10 százalék alapbér-kiegészítést kap a Budapesti Területi Igazgatósághoz tartozó, meghatározott forgalmi, pályás és TEB-es munkakörben lévő, összesen 1493 munkavállaló. A Vasutasok Szakszervezetének kezdeményezésére a munkáltató által eredetileg bevezetni kívánt intézkedés személyi hatálya közel 200 fővel bővült.

A munkáltatói intézkedés indoklása:

„Az országos munkaerőpiaci krízis kiemelten érinti a Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest földrajzi vonzáskörzetét, így a munkaerő-elvándorlás mérséklésének célja, valamint az egyébként is nagy leterheltségű szolgálati helyeken a feladatot ellátó munkatársak anyagi elismerése indokolja az intézkedés bevezetését és alkalmazását.”

A 10 százalékos alapbér-kiegészítés előreláthatólag 2017. november 1. és 2018. december 31. közötti időszakra vonatkozik.

Az érintett munkakörök listája itt található.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.