2017. 01. 20. 22:07

Újabb forduló a bérekről

Újabb forduló bérekről, Kollektív szerződésről és foglalkoztatáspolitikai intézkedésekről. Bár a MÁV konkrét bérajánlatot ma sem tett az asztalra, azonban mégis úgy tűnik, most már a vállalat és a tulajdonos oldaláról is elindulhatnak végre az érdemi és intenzív egyeztetések.

A mai, január 20-i VÉT ülésen három napirendi pontot tárgyaltak a felek.

Elsőként a bérfejlesztés témaköre került terítékre, amellyel kapcsolatban konkrét munkáltatói javaslat ma sem hangzott el, azonban a munkáltató ismertette a hét elején, az NFM-től érkezett tulajdonosi levél tartalmát. Az NFM három pontban határozta meg, hogy mi a kérése az érintett munkáltatók és a náluk működő szakszervezetek felé. Ennek alapján:

A szakszervezeteknek oldalegyeztetés keretében kell közös álláspontot kialakítaniuk a 2017-2019 évekre szóló csoportszintű bérfejlesztési javaslatukról, amelyet jövő hét szerdáig kell elküldeniük a munkáltatóhoz. (A VSZ, a VDSZSZ és a MOSZ ezt már december elején megtette) Ezt követően a munkáltatóval is meg kell állapodniuk és az így megszületett álláspontot 2017. február 5-ig fel kell terjeszteniük a nemzeti fejlesztési miniszterhez. A munkáltató kérése az, hogy a közös javasat kialakítása során legyünk figyelemmel arra, hogy elengedhetetlenül szükséges a bértábla 5-15 év szakmai gyakorlathoz rendelt sorainak felülvizsgálata, a diplomás minimálbér módosítása, valamint a váltókezelők bérrendezése.

A szakszervezeti oldal úgy egyezett meg, hogy kedden, azaz január 24-én ül össze és szerda reggelig eljuttatja közös javaslatát, illetve álláspontját a munkáltatónak.

 

A következő napirendi téma a kollektív szerződés módosítása volt. Ennek keretében a munkáltató átadott egy részmódosítási tervezetet, amely a VBKJ-ra vonatkozó rendelkezéseket, az osztott munkaidő egyoldalú felfüggesztésének, a készenléti beosztás 5 napon belüli módosításának lehetőségét (az átvezénylésre vonatkozó díj megfizetése mellett), a férfiak által történő véradáshoz rendelt pótszabadság jogosultsági feltételének módosítását (4 alkalom után jár), valamint több, technikai jellegű módosítási javaslatot tartalmazott. A rövid egyeztetés után, a felek az osztott munkaidő felfüggesztésére vonatkozó javaslat kivételével valamennyi módosítást elfogadták és aláírták. A szakszervezetek által benyújtott – és a napirenden most nem szereplő – további javaslatok tárgyalására a későbbiekben kerül majd sor.

A 4. sz. melléklet (egyen-, forma-, és munkaruházati juttatások) rendezése külön konzultáció keretében zajlik majd, ehhez minden fél delegálni fogja a résztvevőket.

Az utolsó pontként a foglalkoztatáspolitikai intézkedésekről szóló Együttműködési Megállapodás került szóba. A munkáltató átadta újabb javaslat-tervezetét, amelybe beépítettek néhány szakszervezeti javaslatot. A tervezetről a következő VÉT ülésen tárgyalnak a felek.

A következő VÉT ülésre 2017. január 27-én, 13.30-kor kerül sor.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.