2021. 01. 07. 10:30

Úton az egységes közlekedés egészségügy felé

Egységes közlekedési foglalkozásegészségügyi szolgálat létrehozásáról tárgyalt a MÁV Zrt. vezetésével a Vasutasok Szakszervezete. Kiderült, a munkáltató támogatja a kezdeményezést.

A MÁV-Volánbusz vállalati integrációja új utat nyitott a közösségi közlekedési szektorban.  A közelmúltban lezajlott összevonással a vasút és a közút döntő hányada egységes irányítás alá került, s ezzel a MÁV-csoport lett az ország legnagyobb foglalkoztatója.

A szektorban működő legjelentősebb szakszervezetek, a Vasutasok Szakszervezete, a Közúti Közlekedési Szakszervezet, a VDSZSZ-Szolidaritás és a Mozdonyvezetők Szakszervezete egyetértenek abban, hogy az egységes tulajdonosi háttér mellett olyan egységes foglalkozásegészségügyi szolgálatot is létre kell hozni, amely például a GYSEV Zrt.-re és a Rail Cargo Hungaria Zrt.-re is kiterjed.

Ez az új szervezet a foglalkozásegészségügyi feladatok, egészségmegőrző programok színvonalas és egységes kezelését, ezzel együtt a foglalkoztatottak egészségét, valamint a közösségi közlekedési szolgáltatás biztonságát is garantálná.

A személyes találkozón a Vasutasok Szakszervezete együttműködő partnerei véleményét is képviselve tette meg javaslatait a témában.

Az egyeztetés során egyértelmű volt, hogy a munkáltató támogatja a felvetést, ám a kezdeményezés megvalósulásáért (el nem küldött levelekre való hivatkozás helyett) folytatni kell a belső egyeztetést, s a siker érdekében a megfelelő fórumokon közösen kell képviselni.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.