2020. 03. 03. 16:08

Végre elindulhatunk!?

A mai KVKF ülésen sem hangzott el konkrét ajánlat a közszolgáltatást végző állami vállalatokra vonatkozóan, így a MÁV Csoportra vonatkozóan sem. Legfeljebb csak annyit tudtunk meg, hogy eldörrent a startpisztoly és megindulhatnak a tárgyalások valamennyi vállalatnál.

A MÁV Székházban tartott ülésen valamennyi érdekelt vállalat menedzsmentje és szakszervezete vezetői szinten képviseltette magát és a tulajdonos kormányzat részéről Fónagy János államtitkár és Pafféri Zoltán helyettes államtitkár vettek részt.

Elsőként a lejárt hároméves bérmegállapodás értékeléséről hangzott el néhány mondat, amelyek szerint mindenhol megvalósult az átlagos 30 százalékos emelés, de van ahol ez a 40 %-ot is „karcolja”. A kormány a három év alatt 240 mrd Ft-ot biztosított erre.

A 2020-as minimálbérek emelése a MÁV Csoportnál 6318 főt érintett, aminek 1 mrd Forint volt a költsége.

A 2020-as bérfejlesztésekről Fónagy úr elmondta, hogy a kormányzat szerint egyéves megállapodás indokolt, mert nem tudjuk kivonni magunkat a tapasztalható recesszió hatásaitól, nem beszélve a koronavírusról. Az általános, egységes emelést nem támogatja a kormányzat. A vállalatok vezetői megkapták a felhatalmazást – a tulajdonos iránymutatásával egyetemben - a tárgyalások azonnali megkezdésére.

Az államtitkár kérdésre válaszolva sem nyilatkozott arról, hogy mekkora mértékű emelésről lehet tárgyalni vállalati szinten.

Homolya Róbert bejelentette, hogy a bértárgyalások érdemi folytatása reményében csütörtökre, március 5-én 10 órára javasolja a MÁV- Csoport szintű VÉT összehívását.

Szakszervezetünk képviseletében Meleg János elnök úr elmondta, hogy sajnálattal vesszük tudomásul az egyéves megállapodási lehetőséget, hiszen érdekeltek voltunk a hosszabb távú elköteleződésben. A szolgáltatás színvonalának megőrzéséhez kell a megfelelően motivált humán erőforrás. Ennek érdekében szükséges lenne időben megkezdeni a 2021-es tárgyalásokat is, hogy ne kerüljünk az ideihez hasonló helyzetbe.

Várjuk végre a MÁV konkrét ajánlatát és reméljük, hogy visszacsengenek a javaslataink.

 

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ MÁV Hírnök 20200303

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.