2023. 08. 04. 07:47

Volánbusz-MÁV közötti átjárhatóságot és digitális vasúti igazolványt is sürget a VSZ

Nem először kéri a munkavállalók számára a vasútra és a Volánbuszra jelenleg csak kizárólag külön érvényes utazási kedvezmény „átjárhatóságát”, vagyis közös használatát a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ ezúttal Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkárnak írt levélben sürgette az igazolványok használatának összevonását, azok megújításával járó adminisztrációs díj elengedését, valamint az okmányok digitális úton való frissítését.

Régóta húzódó problémára hívta fel az államtitkár figyelmét levélben a VSZ.  Az elnök, Meleg János emlékeztette Nagy Bálintot: a szakszervezet már többször kérte a MÁV és a Volánbusz munkavállalói számára az utazási kedvezmények közös használatát, a két közlekedési ágazat körötti átjárhatóságot, ám ebben az ügyben a mai napig nem történt előrelépés, miközben a munkavállalók nem értik, miért nem lehet végre lebontani a két ágazatot még mindig elválasztó virtuális falat? A VSZ elnöke felkérte az államtitkárt, támogassa a szakszervezet „egyesítési” javaslatát, s ezzel segítse az ügy mielőbbi megoldását.

A Vasutasok Szakszervezete a MÁV-csoporttól korábban kiszervezett munkavállalók vasúti utazási kedvezményének visszaállítását is többször kérte. A problémamegoldásáról számtalanszor egyeztetett is a kormány képviselője és az érdekképviselet. Az álláspontok közelítése során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztést készített az idevonatkozó rendelet módosítására, ám az ügyben a mai napig nincs előrelépés – panaszolta levelében Meleg János. Az elnök felkérte Nagy Bálint államtitkárt, rendeletmódosítással biztosítsa végre a menetkedvezményt a kiszervezett munkavállalók, hozzátartozóik és nyugdíjasai részére. Ezek az egykori vasutasok ugyanis olyan gazdasági társaságoknál dolgoznak, amelyek a kedvezményezett státuszukat elvesztették ugyan, ám tevékenységük szorosan kapcsolódik a MÁV személyszállítási közszolgáltatásához vagy az állami vasúti pályahálózat működtetéséhez – érvel a VSZ elnöke, aki szerint a kedvezményt azoknak a nyugdíjba vonuló munkavállalóknak is biztosítani kell, akik az aktív munkából való kilépéssel elvesztették vagy elvesztenék kedvezményüket.

A szakszervezet menetkedvezményre jogosító igazolvány kiállításának és megújításának 1000 forintos díját is megszüntetné, mert ez, az Áfával együtt igazolványonként 1250 forintos bevétel a MÁV-csoport számára elenyésző, eltörlése viszont szép gesztust és egy kis megtakarítást jelentene a munkavállalóknak, főként a kispénzű nyugdíjasoknak. Levelében a VSZ ezt az intézkedést is sürgette az államtitkárnál.

A VSZ közismerten élen jár a korszerű informatikai megoldásokban, s azok használatában, ezért szakértői úgy gondolják, az utazási kedvezményre jogosító igazolványokat is jó lenne digitális formában is elérhetővé tenni az arra jogosultak számára. A digitális igazolvánnyal akiállítási, megújítási időt, papírt és adminisztrációs díjat is megspórolna a társaság – véli levelében az elnök, aki szerint ezt a megoldást rendeletmódosítással és persze némi technikai, informatikai fejlesztéssel viszonylag rövid időn belül meg lehetne valósítani. 

A szakszervezet vezetője levelében leszögezte: a VSZ tisztában van azzal, hogy a felsorolt javaslatok komplex átgondolást, részletesebb szabályozást igényelnek, ám az előkészítő folyamatokban a szakszervezet szívesen részt vesz, amennyiben a minisztériumban igényt tartanak rá.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.