2018. 01. 11. 20:47

Volt miről egyeztetni a MÁV-HÉV-nél

A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezésére, a már hatályos Kollektív Szerződés módosításához benyújtott javaslatainkról, valamint néhány aktuális, a tagjaink által jelzett problémáról egyeztettünk a MÁV-HÉV Zrt.-nél

A Vasutasok Szakszervezete a törvényi előírások betartása és a rossz gyakorlat megszüntetése érdekében tett módosító javaslatokat (ezek itt megtalálhatóak) a MÁV-HÉV ünnepélyes keretek között – de nélkülünk - aláírt és január 1-én hatályba lépett Kollektív Szerződéséhez. A munkáltató nyilatkozata szerint a Kollektív Szerződést a működési tapasztalatok áttekintése után, 6 hónap múlva felülvizsgálják és a szükséges módosításokat megteszik.

Ismételten jeleztük aggályainkat a munkaügyi kapcsolatok rendezettségével kapcsolatban, hiszen minden képviselettel rendelkező szakszervezetet megillet a foglalkoztatással összefüggő ügyekben a tájékoztatási és javaslattételi jogosultság. A munkáltató válaszában elmondta, hogy terveik szerint három havonta fog ülésezni a HÉV érdekegyeztető fóruma. Ebben természetesen a VSZ is részt fog venni.

A Vasutasok Szakszervezete kérte felül vizsgálni a biztosítóberendezési műszerész gyakornokok BGOK alaptanfolyamon való részvételét, valamint a végzettek bérben is megjelenő elismerését.

Szó esett ismét a szabadság kiadásának és elszámolásának szabályairól, annak oktatásáról a vezénylők részére. A munkáltató külön figyelmet szentel a szabadságok jogszerű nyilvántartására és kiadására, már csak azért is, mert a nyilvántartást, illetve a szabadság adott évre szóló megállapítását januártól már a MÁV SZK Zrt. végzi.

A vállalati gépjárművek rendszeres vezetéséért járó pótlék emelésére tett javaslatunkat a jövőre nézve megvizsgálják, jelenleg a „B” kategóriás jogosítvány díját kifizetik.

A VSZ által kezdeményezett (itt elolvasható) menetkedvezményre vonatkozó felvetéssel kapcsolatban elmondták, hogy a viszonossági kérdésről történtek egyeztetések a MÁV-START-tal. A helyzet nem egyszerű, mindenekelőtt el kell készíteni egy matematikai számítást a MÁV és a HÉV járművek kölcsönös igénybevételéről, melyet az NFM hagyhat jóvá.

Jeleztük, hogy felül kell vizsgálni a telephelyek szemétszállítási szerződéseit, ugyanis a cégnév változása miatt az FKF Zrt. nem viszi el a hulladékot, mondván nincs szerződésünk rá.

Ezt követően a MÁV-HÉV Munkavédelmi Szabályzatáról és annak mellékleteiről kértünk információt.

A vezérigazgató-helyettes jelezte, hogy a munkáltatói kommunikáció megújítása folyamatban van, közelebb szeretnének kerülni a munkavállalókhoz. Szükséges a vállalati kultúra új alapokra helyezése, melynek érdekében a munkát elkezdték.

A VSZ HÉV Hírnök nyomtatható verziója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.