2020. 01. 16. 17:40

Gondok Kelenföld új pénztáraiban

A Kelenföldi vasútállomáson szolgálatot teljesítő pénztárosok 2019. szeptemberétől az aluljáróban kialakított helyen végzik munkájukat.

A pénztárosok - szolgálatonként négy-öt fő - tájékoztatták a Vasutasok Szakszervezetét, hogy a munkavégzésükkel összefüggésben hetek óta komoly egészségügyi panaszaik merültek fel, melyek jellemzően pszichés jellegűek.

A talajszint alatt végzett munka, mely - a pénztár felett elhaladó vasúti járművek mozgása miatt - rezgésterhelésnek is ki van téve, okozhat neurológiai, illetőleg pszichés tüneteket. Ennek megfelelően merül fel, hogy az érintett szolgálati hely rendelkezik-e munkavédelmi kockázatértékeléssel.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 54§ (2) bekezdés szerint „a munkáltatónak rendelkeznie kell kockázatértékeléssel, amelyben köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, különös tekintettel a munkavállalókat érő terhelésekre, valamint a munkahelyek kialakítására." A hivatkozott jogszabály alapján a munkáltató a kockázatértékelést, a kockázatkezelést és a megelőző intézkedések meghatározását a tevékenység megkezdése előtt, azt követően indokolt esetben, de legalább 3 évente köteles elvégezni. A törvény szerint indokolt esetnek tekinthető minden olyan, az eredeti tevékenységgel összefüggő változtatás, amelynek eredményeképpen a munkavállalók egészségét, biztonságát meghatározó munkakörülményi tényezők megváltozhattak- ideértve a munkaklíma-, zaj-, rezgésterhelést is.

Amennyiben ilyen kockázatértékelés még nem készült el, úgy kérjük, hogy azt haladéktalanul végeztessék el a munkavállalóknál jelentkező tünetek mielőbbi megszüntetése és a megfelelő munkavédelmi intézkedések megtétele érdekében.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.