2017. 11. 23. 10:38

Alakul az új bértábla, módosult a kollektív szerződés

A START Zrt. november 21-i érdekegyeztetésén terítékre került a november 1-től bevezetésre kerülő bértábla és a kollektív szerződés újabb módosítása.

Bértábla 

A Vasutasok Szakszervezete megismételte a tervezett bértáblával kapcsolatos írásban megküldött véleményét és javaslatait. Levelünk itt olvasható

A mozgóbér alapbéresítésének támogatását az alábbi formában tudjuk támogatni:

  • az utasítás hatálya alá tartozó 8 és 9 MMK-ban lévő munkakört ellátó munkavállalók alanyi jogú 6%-os bérfejlesztésben részesüljenek,
  • az utasítás hatálya alá tartozó azon munkakört ellátó munkavállalók, akik jelenlegi járműkarbantartói bértábla alá tartoznak, minimum 4%-os alapbérfejlesztésben részesüljenek,
  • történjen meg a 8,4 órában foglalkoztatott jegyvizsgálók kiegészített alapbér összegének a bértáblához való igazítása,
  • belföldi pénztárosok esetén két besorolást -feladatok szerint- megalkotni.

A mozgóbér alapbéresítésével kapcsolatos, valamint a 8,4 órában foglalkoztatott jegyvizsgálók bérére vonatkozó javaslatainkat a munkáltató elfogadta.

A nyugdíjkorhatár emelése miatt javaslatot tettünk arra, hogy a bértáblában szükséges a 40 éves munkaviszony után is egy bérsávot megalkotni. A munkáltató a javaslatunkat megvizsgálja.

A bértáblában szereplő egyes MMK -hoz tartozó munkakörök pontosítása után kerülhet sor a bértábla elfogadására.

A munkaköri struktúra projekttel kapcsolatos KSz és MVSZ módosítások megtörténtek.

Az új, most felvett munkakörök esetén a személyzetirányítók és pénztár ellenőrök 250.000, valamint a munkaidő-beosztáskészítő 280.000 kezdő bérrel kerülnek besorolásra a bértábla elfogadásának hiányában is.

Kezdeményeztük (újból), hogy a munkáltató vállalja át a munkavállalók arcképes igazolványának érvényesítési díját. Különös tekintettel azon munkakörökben foglalkoztatottak esetében, ahol a szolgálat ellátásához is szükséges az utazási igazolvány használata pl: pénztárosok, pénztárellenörök, kocsivizsgálók.

A munkáltató minden munkavállaló esetén nem lát lehetőséget a javaslat elfogadására, de azon munkavállalók esetén, melyeknek munkavégzésük során utazniuk kell indokoltnak tartja és megvizsgálja a lehetőséget.

Kérdést tettünk fel a szolgálati idő elismerése tárgyában kötött megállapodás végrehajtásával kapcsolatosan.  Itt azon munkavállalók kifizetése akadozik, akik a megállapodás hatálya alatt vonulnak nyugdíjba. A munkáltatói válasz szerint a szenioritás tárgyában megkötött megállapodás nem egyértelmű pontja tisztázásra került, megkapták a jogi állásfoglalást, igy elhárult a kifizetés akadálya.

A munkába járás költségtérítését szabályzó utasítás hatályba lépésének idejét firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az előreláthatólag 2018 januárjától lesz alkalmazható. 

A költségtérítésről szóló utasítás belső véleményeztetésen van, várhatóan 2018 januárjában lép hatályba.

Aláírt megállapodás itt olvasható.

Megállapodás a MÁV-START Zrt. Kollektív Szerződésének 47.§ módosításáról

Megállapodás a MÁV-START Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról - szabadság

Megállapodás foglalkoztatáspolitikai nehézségek esetén alapbér-kiegészítás alkalmazhatóságáról

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Vasutasok Szakszervezete

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.