2021. 05. 17. 20:17

Ami a START átszervezéséről eddig tudható

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatója tájékoztatta a Vasutasok Szakszervezetét a MÁV Vagon Kft -t érintő tervezett szervezeti változásokról, melyről az első hivatalos információt adjuk közre. Szakszervezetünkkel elindult az érdemi egyeztetés, melyről a tisztségviselőinken keresztül folyamatosan tájékoztatjuk tagjainkat.

A konzultáción a vezérigazgató ismertette, hogy a Kormány a vasúti gördülőállomány-fejlesztés stratégiai céljainak megvalósításához szükséges feladatokról szóló 1257/2021. (V. 12.) Korm. határozata értelmében a „MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság által végzett, a személyszállítási közszolgáltatási feladatellátáshoz közvetlenül nem kapcsolódó járműgyártási tevékenység, a vasúti fővizsgákhoz szükséges javítási tevékenység, valamint az annak végzéséhez szükséges humán- és eszközerőforrások 2021. október 1-jei fordulónappal a MÁV Vagon Vasúti Jármű Gyártó és Javító Korlátolt Felelősségű Társaságba áthelyezésre kerülnek.”

Elhangzott, hogy a Kormányhatározat alapján a hosszú távú IC+ gyártási, és egyéb járműgyártási tervek megvalósítása átszervezést igényel a MÁV-START és a MÁV VAGON munkaerő- és eszközforrásait illetően. A döntéshozók szerint mindez megkönnyíti majd a munkavégzést, az információáramlást, felgyorsítja a folyamatokat és a gyártást. Az elképzelés alapján a változás elősegíti a modernebb, innovatívabb és versenyképesebb vasúti járműgyártást. Az átszervezésben tervezetten olyan területek lesznek érintettek elsősorban, mint az IC+ sorozatgyártás és egyéb járműtervezési és gyártási tevékenységek, fővizsgákkal, nagyjavításokkal és teherkocsi javítással kapcsolatos tevékenységek. Ebből adódóan a Vasúti Járműjavító (Szolnok, Békéscsaba telephelyek) és a Járműkonstrukció szervezetet teljes egészében, a Járműbiztosítási Igazgatóságoknak viszont csak kis részét (Fényeslitke, Celldömölk, Dunaújváros telephelyek teherkocsi javítási tevékenységeket) érinti az átszervezés.

A tevékenységek átszervezésében érintett munkavállalók átvételére jogutódlással, jogfolytonosan kerül sor, a munkáltató személyében következik be változás. Minden munkavállaló munkájára szükség van, és valamennyi munkavállaló foglalkoztatására a továbbiakban is változatlan feltételek mellett fog sor kerülni. Létszámleépítésre nem kell számítani. A munkavállalókat a munkabérük, egyéb juttatások (beleértve a vasúti menetkedvezményt is) és a munkavállalói jogok és kötelezettségek vonatkozásában hátrány nem érheti.

A vezérigazgató szerint a változás által a nemzetközi piacon is érdekelt járműgyártó projekteket hatékonyabban lehet végezni. Az októberben életbelépő tevékenység-áthelyezésnek, a járműgyártási folyamatok racionalizálásának köszönhetően várhatóan megnő a lehetőség a gyártási kapacitások rugalmas fejlesztésére, új technológiák meghonosítására. Az új technológiák alkalmazása révén lehetőség nyílik a járműfejlesztési- és gyártási tevékenység átfutási idejének lényeges csökkentésére is.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.