2017. 04. 21. 00:00

Bérmegállapodás módosítás a MÁV-START Zrt-nél?

A mai napon (2017.04.20) a munkáltató kezdeményezte a MÁV-START Zrt.-nél a 2017 évre szóló bérmegállapodás módosítását.

Mielőtt bárki a szokásos módon -ki halkan, ki hangosabban - elkezdené a munkáltatót negatív jelzőkkel illetni, pontosan olvassa el a következőkben leírtakat.

A bérmegállapodásban a 10% + 4% alapbérfejlesztésben részesülők körének meghatározása két együttes feltétel megléte alapján történt.  A 10-11-12 MMK ba tartozzon a munkakör és szerepeljen a mellékletben, felsorolt kiemelt munkakörök között.  Több, a mellékletben nem szereplő munkakört betöltő munkavállaló félreértette a megállapodás szövegét (együttes feltétel). Szakszervezetünk az érintettek jelzése alapján megkereste a munkáltatót, még a bérértesítők a munkavállalók részére történő kézbesítése elött, hogy a kialakult helyzetre, félreértésre találjuk meg a közös megoldást. Nem vitattuk a munkáltató szakmai értelmezését, de a probléma egyszerű érthető mondatokkal, tettekkel való kezelését szorgalmaztuk. Talán a sok érvelés, vagy a sokat emlegetett korrekt tisztességes kapcsolatok iránti elkötelezettség okán meghallgatásra találtunk.  A munkáltató javasolta, hogy kerüljön módosításra a bérmegállapodás az alábbiak szerint: ”További alanyi jogú bérfejlesztésre jogosultak körét az eredeti szándéktól eltérően terjesszük ki 2017.január 1-jére visszamenőlegesen minden olyan munkakörre, amelyekre vonatkozóan a megállapodás további pontjai konkrét speciális rendelkezést nem tartalmaz és a MÁV-START ZRt-nél a 10,11,12 MMK kategóriák valamelyikébe tartoznak.”

Egyszerűen azok a munkavállalók, akik a 10-11-12- MMK kategória valamelyikébe tartoznak, de csak az alanyi jogú 10% bérfejlesztésbe részesültek, visszamenőlegesen + 4% bérfejlesztésre lesznek jogosultak.

A Vasutasok Szakszervezete, mint a probléma szószólója várja a konkrét módosító szöveget.

Vasutasok Szakszervezete

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.