2018. 05. 21. 09:03

Biztonságot!

Sajnos az utóbbi idők tapasztalatai továbbra is azt mutatják, hogy még többet kell tenni a jegyvizsgálókat érő atrocitások számának csökkentése érdekében.

Ennek kapcsán fordultunk a MÁV-START Zrt.-hez és tájékoztatást kértünk a tett intézkedésekről, különös tekintettel a testkamera alkalmazására.

A MÁV-START vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a vállalat kiemelten kezeli a közfeladatot ellátó személynek minősülő jegyvizsgálók védelmét és az ellenük elkövetett támadások megelőzését.

Az általunk is szorgalmazott és a megelőzésben véleményünk szerint visszatartó erőt jelentő testkamera rendszer tesztelése első körben megtörtént.

A megfelelő készülék meghatározását szolgáló tesztet követően a felhasználói vélemények alapján megfogalmazódtak azok a jellemzők, amelyekkel rendelkeznie kell egy jól használható testkamerának. Ennek alapján összeállításra került az a műszaki tartalom, amely alapján a beszerzést szolgáló pályázat kiírható, és még 2018 augusztusában – pilot projekt keretében – a jegyvizsgáló kollégák használhatják a kamerákat.

Nagyon fontos, hogy a három hónapos tesztben részt vevő kollégák tapasztalata szerint „a kamerák alkalmazásának idején jelentős mértékben visszaszorultak az ellenük irányuló támadások, a jegy nélkül utazók száma is csökkent, valamint a jegy nélkül felszállók kisebb ellenállást és nagyobb kézséget mutattak a pótdíjjal növelt menetjegyek megváltására.”

A tájékoztatás alapján a vállalat a kockázatos vonalszakaszokon növelni kívánja őrzési és vonatkísérési tevékenységét.

„A veszélyeztetett járatokra lehetőség szerint fokozott mértékben kerülnek vasútőrök beosztásra és a jegyvizsgálók lehetőséget kapnak arra, hogy a vasútőrök beosztására javaslatot tegyenek.”

Ennek keretében ki kell építeni azt a folyamatot, amelyen keresztül a jegyvizsgálók előzetesen információt kapnak arról, hogy a vasútőrök mely vonalakon teljesítenek szolgálatot. Ezen felül meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy az utazószemélyzet visszajelzést adhasson a vasútőrök tevékenységével kapcsolatban.

Kérésünknek megfelelően a társaság komoly média visszhangot kíván elérni azokban az nyomozati-, és büntető eljárásokban, amelyek a vonatszemélyzetet ért atrocitásokhoz köthetők. Valamint ezek sikerességét segítve magas összegű díjakat tűz ki.

Véleményünk szerint az erőszak csak erőszakot szül, vagy tovább mélyíti azt. Ezért a fő hangsúlyt a továbbiakban is a megelőzésre, és a potenciális elkövetők elrettentésére kell helyezni.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.