2021. 02. 17. 16:13

Egy probléma, több javaslat

Mint ahogyan arról pár napja beszámoltunk, a MÁV-START Zrt. több hónapos előkészítés után átadta az érdekképviseletek részére „a személyszállító vonatok vezető jegyvizsgáló nélküli, vagy csak jegyvizsgálóval történő közlekedtetésének lebonyolítására” vonatkozó Végrehajtási Utasítás tervezetét. Már akkor is leszögeztük, hogy az utasítás bevezetését a Vasutasok Szakszervezete nem támogatja.

A munkáltató által megoldani kívánt problémára – a vezető jegyvizsgáló hiánya miatti vonat lemondásokra – véleményünk szerint van több megoldási lehetőség is:

  • az első vonat jelentkezési idejétől tartalék személyzetet kell biztosítani, mellyel a nap során fellépő esetleges személyzethiány orvosolható,
  • a személyzeti fordulók készítését a Területi Személyszállítási és Vontatási Igazgatóságok hatáskörébe kell visszaadni – vezényelhetőbb menetforduló készíthető, ha ott készül, ahol a személyzetet biztosítani kell, valamint a helyi viszonyokat is ismerik és figyelembe veszik,
  • vonatkísérők jelentkezési ideje ne essen 0 és 5 óra közé.

Javaslataink elfogadásával szinte nullára lehetne csökkenteni a vezető jegyvizsgáló nem jelentkezéséből eredő vonat lemondást.

Természetesen ezeket a javaslatokat a munkáltatónak is megküldtük, várjuk a választ.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.