2015. 08. 20. 00:00

GYAKORI AZ ATROCITÁS, FÉLNEK A KALAUZOK

Félnek, s az utasokat is féltik a menekült-járatokon dolgozó kalauzok, ezért biztonsági őröket kér az érintett járatokra a Vasutasok Szakszervezete. A jegyvizsgálók panaszolják, egyre feszültebbek a bevándorlók, s már mindennaposak az egymás közötti összetűzések, amelyek egyre gyakrabban végződnek verekedéssel. Az ilyen jelenetek a nyílt pályán életveszélyes helyzetet is teremthetnek – hívja fel a figyelmet a szakszervezet. A VSZ egyébként más, zömében magyar utasokat szállító szerelvényekre is kért biztonsági kíséretet, mert bizonyos vonalakon kiemelkedően sok atrocitás éri a vasutasokat.

A „kalauzokat” is tömörítő Vasutasok Szakszervezete (VSZ) levélben kérte – már hetekkel ezelőtt – a MÁV-START vezetésétől, hogy adjon biztonsági őröket a bevándorlókat szállító szerelvényekre, mert tapasztalatok szerint egyre forróbb a hangulat, napról, napra több és durvább a konfliktus a menekült-járatokon, Szinte folyamatos a veszekedés a zsúfolt kocsikban, s a kalauzoknak is rendszeresen „beszólnak” – tudatta közleményben a VSZ. Meleg János elnök tapasztalatai szerint ez a feszült helyzet nagyon megviseli a jegyvizsgálókat, főleg a nőket. Ők ugyanis külön célpontjai a menekülteknek, volt, hogy leköpték egyiküket, ha éppen nem átnéznek rajtuk, semmibe véve a szabályok betartása érdekében tett intézkedésüket, kérésüket.

A szakszervezet együtt érez a bevándorlókkal, s az őket kísérő vasutasok is segítenek nekik, amiben csak lehet, de az érdekképviselet egyre veszélyesebbnek tartja ezeket a járatokat. A VSZ az esetleges tragédia elkerülése érdekében azonnali intézkedést vár a cégvezetéstől.

A szakszervezet egyébként már korábban is kért biztonsági kíséretet egyes „veszélyeztetett” járatokra, mert vannak olyan viszonylatok – zömében az északi és keleti országrészben – , amelyeken kiemelten sok az összetűzés, s naponta éri atrocitás a jegyvizsgálókat. A MÁV-START egyelőre éppen ezekre a járatokra nem adott erősítést, miközben az intercity vonatokon többségén működik biztonsági szolgálat.

Az elnök tapasztalatai szerint a bántalmazott jegyvizsgálók jelentős része nehezen dolgozza fel a történteket. Az érdekképviselet ezért egy rehabilitációs rendszer kialakítását is kéri a cégvezetéstől, amely segít feldolgozni a dolgozókat ért atrocitásokat, a vétlen balesetek és öngyilkosságok utáni sokkot. A szakszervezet ennek a rendszernek a kialakításához kész szakmai segítséget adni, konkrét javaslatot is tenni.

Az elnök bízik benne, hogy az illetékesek a jegyvizsgálók megerősítésén nem gondolkodnak majd olyan sokáig, mint azon, hogy biztosítsanak-e védőkesztyűket és szájmaszkot azoknak a vasutasoknak, akik közvetlenül érintkeznek a gyakran hasmenéses betegségben szenvedő menekültekkel. Ezt a szakszervezeti kérést ugyanis hetek óta nem teljesíti a munkaadó, ezért az érdekképviselet maga vásárol védőfelszerelést az érintett dolgozóknak.

A biztonsági kíséret elrendelése ügyében a VSZ a szabadságoktól függetlenül azonnali intézkedést vár, hiszen az említett szerelvényeken minden nap teljesít valaki szolgálatot, aki az utasokkal együtt bármikor veszélybe kerülhet – szögezi le az elnök.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.