2015. 08. 05. 00:00

JEGYVIZSGÁLÓK VESZÉLYBEN: A MÁV-START NEM SEGÍT

A VSZ időben cselekedett A VSZ nem várt tovább: július 9- óta saját pénzén vásárolt szájmaszkkal és kesztyűvel védi a fertőzésektől azokat a jegyvizsgálókat – szakszervezeti hovatartozás nélkül-, akik a menekülteket szállító vonatokon dolgoznak. A munkáltató viszont továbbra is homokba dugott fejjel szajkózza: nincs fertőzésveszély, nem indokolt a fokozott elővigyázatosság. A közelmúltban több tucat, bélfertőzésben szenvedő bevándorlót szállítottak kórházba a Nyugati pályaudvarról. A szakszervezet akár nyilvánosan fogja követelni a munkáltatótól a tisztességes, emberséges bánásmódot. Az egészség védelme nem lehet pénzkérdés – szögezi le a VSZ.

A Vasutasok Szakszervezete már a bevándorlási hullám kezdetén, hónapokkal ezelőtt szólt: veszélyben vannak azok a jegyvizsgálók, akik a menekülteket szállító vonatokon teljesítenek szolgálatot, ezért a cégvezetésnek védőoltást, kézfertőtlenítőt, szájmaszkot és kesztyűt kellene biztosítania számukra. A VSZ azzal érvelt, hogy a jegyvizsgálók naponta közvetlenül is érintkeznek a bevándorlókkal, akik között akár fertőző betegségben szenvedő is lehet. A szakszervezet megoldást sürgetve többször is írt, sőt szóban is egyeztetett a munkáltatóval az ügyről, ám ezeknek a konzultációknak nem lett kézzel fogható eredménye, a munkáltató a végállomásokra egyébként is biztosított kézmosókon kívül más védőeszközzel nem látta el a kockázatos körülmények között dolgozókat. A VSZ-nél azonban még időben eldöntötték, nem várnak tovább a tétovázó, halogató, a problémát lesöprő munkáltatóra, s amíg a MÁV-START Zrt. vezetői csak fontolgatták a segítségnyújtást, a szakszervezet megtette ezt. A VSZ kesztyűket, szájmaszkokat vásárolt, hogy ezek használatával védekezhessenek a kollégák az esetleges fertőzések ellen.

A VSZ példáját később más szakszervezet is követte, a cégvezetés azonban még mindig nem veszi komolyan a helyzetet, s az illetékesek a fejüket homokba dugva szajkózzák: nincs közvetlen veszély. Teszik ezt annak ellenére, hogy a közelmúltban hasmenés miatt 56 bevándorlót szállítottak kórházba a Nyugati pályaudvarról, s néhány nappal később hasonló tünetekkel újabb tucatnyi menekült körében ütötte fel a fejét valamiféle kór. 

Ki vállalja a felelősséget azért, ha a betegséget hordozó szerencsétlen menekültekkel közvetlenül érintkező jegyvizsgálók megfertőződnek – teszi fel a kérdést a szakszervezet. A VSZ attól tart, hogy a cégvezetés későn kap észbe, s akkor kezd kapkodva intézkedni, ha a MÁV alkalmazottai körében is felüti a fejét valamilyen fertőző betegség és esetleg sorra dőlnek majd ki az emberek. 

A Vasutasok Szakszervezete levélben és szóban is többször felszólította a cégvezetést, hogy intézkedjen, mielőtt még nem késő. Érthetetlen ez a közöny – panaszolják a VSZ vezetői -, hiszen az érdekvédelem nem milliárdos beruházásért, hanem néhány százezer forintból garantálható biztonságért üti az asztalt egyre erősebben. A VSZ azonnali intézkedést vár a cég vezetőitől addig, amíg nem késő. Amennyiben a cég vezetése tovább halogatja a védőeszközök beszerzését, a szakszervezet nyilvánosságra hozza, hogy a MÁV-START spórolásból veszélyezteti több száz dolgozójának az egészségét.  

Hírnök innen tölthető le.

Vasutasok Szakszervezete

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.