2014. 01. 15. 00:00

Konzultáció a MÁV-START Zrt.-nél

2014. január 8-án került megtartásra a Vasutasok Szakszervezete által kezdeményezett konzultáció, a Szolnoki Járműjavítási Telephelyen foglalkoztatott kölcsönzött munkavállalók átvételéről.

A konzultáció során a munkáltató elmondta, hogy a kölcsönzött munkavállalók jelenlegi alapbérét nem tudják fenntartani, erre egyébként jogi kötelezettségük sincs. Az átvételre kerülő munkavállalók a MÁV-START Zrt. szempontjából új felvételes munkaerőnek minősülnek, akiket alapesetben a sávminimum értékén kell díjazni.

Egyetlen esetben lenne lehetőség a sávminimumtól való eltérésre, mégpedig akkor, ha az átvett munkavállalók nem kerülnének be a mozgóbér hatálya alá, ezt azonban nem tudjuk elfogadni.

A konzultáció eredményeként abban sikerült megállapodni a munkáltatóval, hogy az átvételre kerülők munkabérét a sávminimum érték felett állapítják meg. Ez 6%-kal alacsonyabb ugyan, mint a kölcsönző cég által fizetett munkabér, de ezzel együtt a mozgóbér hatálya is kiterjed a munkavállalókra azzal, hogy az első két negyedévi mozgóbér - a munkavállalóra eső arányos rész - differenciálás nélkül kerül kifizetésre, amennyiben a cég teljesíti a kifizetés alapvető feltételeit.

A Start keretein belül történő foglalkoztatás pozitív következménye még a menetkedvezmény, amely a családtagoknak is jár, a kollektív szerződés és a különböző foglalkoztatáspolitikai megállapodások hatálya alá tartozó intézményekre való jogosultság megszerzése.

Szóba került a munkaszerződések határozatlan időre történő megkötése is, azonban a munkáltató cserébe felkínált javaslatát, miszerint a Szolnoki Járműjavítási Telephelyen két havi munkaidőkeret kerüljön alkalmazásra, szakszervezetünk nem tudta elfogadni.

Vasutasok Szakszervezete

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.