2017. 09. 03. 19:37

KSZ módosítási javaslatok a START-nál

A MÁV-START Zrt. érdekegyeztetésének szeptember 1-i összehívását ezúttal a munkáltató kezdeményezte, hogy a Kollektív Szerződés három módosításáról tárgyaljon a szakszervezetekkel.

A munkáltató javaslata az utazószolgálatosok szabadságának kiadására, az ún. korrigált munkaidőkeret bevezetésére, valamint az 5.sz. melléklet módosítására irányult.

Az első két javaslatot a szakszervezetek az előterjesztett formában elutasították. A munkáltató jelezte, hogy új javaslattal kíván élni, amelyeket írásban fognak az érdekképviseletek részére eljuttatni. A szakszervezeti észrevételek megküldése után, a következő VÉT ülésen lesz újra téma a módosítás kérdése.

Az 5. sz. melléklet – a kollektív jutalékról szóló részének - módosítását szervezeti változás, illetve ehhez kapcsolódóan, egyes munkakörök megszűnése indokolta, így azt a felek végül elfogadták. A módosítás aláírására később kerül sor.

Fridrich Imre VSZ START Ügyvivő a következő felvetéseket, kérdéseket intézte a munkáltatóhoz:

  1. A bankkártyával történő fizetések után elszámolják –e a jutalékot a munkavállalók részére? A munkáltató válasza egyértelműen az volt, hogy igen.
  2. A kocsivizsgálók részére a H6-os utasításból nem kerültek megküldésre a vizsgafelkészítését segítő kérdéssorok, ezért kértük azok haladéktalan pótlását a kocsivizsgálók részére biztosítót szolgálati telefonra.
  3. A JÉ gépek „néha-néha” lefagynak a szolgálat végén, amelynek következtében a jegyvizsgálók nem tudnak az előírt 20 perc alatt leszámolni. Ugyanakkor, a technikai problémákból adódó többletmunkaidőt - Nagykanizsa telepállomáson parancskönyvi rendelkezés - a munkáltató nem hajlandó elszámolni.

Elvárjuk, hogy az így keletkezett többletmunkavégzésre vonatkozó jogos járandóságot a munkáltató fizesse meg.

 

A VSZ START Hírnök nyomtatható formában itt érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.