2015. 07. 15. 00:00

MÁV-START KONZULTÁCIÓ A HAZÁNKBA ÉRKEZŐ MENEKÜLTEK VONATTAL TÖRTÉNŐ UTAZTATÁSI KÖRÜLMÉNYEIRŐL

A mai napon, 2015. július 15-én került sor a munkáltató, valamint a Vasutasok Szakszervezete és a VDSZSZ Szolidaritás közötti konzultációra a hazánkba érkező menekültek vonattal történő utaztatási körülményeiről.

A VSZ három alkalommal fordult írásban a munkáltató felé annak érdekében, hogy a menekülteket szállító vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgáló kollégák számára biztosítsanak kéz fertőtlenítőt, eldobható gumikesztyűt, valamint egészségügyi szájmaszkot, emellett – annak, aki kéri - védőoltást. 

A konzultáció megkezdése előtt Fridrich Imre Start Ügyvivő megkérdezte, hogy van-e a jelen lévő munkáltatói képviselők között az ügyben kompetens, döntési jogkörrel felruházott személy. A válasz határozott igen volt, ám később kiderült, hogy ilyen személy nem tartózkodott a teremben.

A munkáltató meghívására jelen volt a Vasútegészségügyi NK Kft két képviselője is, akik részletes tájékoztatást adtak arról, hogy mit kell igazán figyelembe venni ebben a helyzetben egészségügyi szempontból. A teljesség igénye nélkül a legfontosabbakat foglaltuk össze.

  • A legfontosabb dolog az, hogy ez a helyzet egy rendkívüli, mondhatni havaria helyzet, amit csak nagyon jó logisztikával lehet megfelelően kezelni.
  • Nagyon fontos, hogy a menekülteket a fizető, utazó közönségtől elkülönítetten kell várakoztatni és szállítani, hiszen a tömeges jelenlét, a nem megfelelő higiénia miatt a különböző fertőzések kockázata megnövekszik ebben a helyzetben. Itt elsősorban a nálunk is megtalálható és gyakorinak mondható, különböző hasmenést, hányást okozó fertőzésekről van szó (pl. Rota, Calici, stb.), amelyek ellen csak megfelelő kézfertőtlenítéssel lehet hatékonyan védekezni. Járványveszély esetén azonnal részletes intézkedési tervet adnak ki, amelyhez a munkáltatónak tartania kell magát. Jelen pillanatig egyetlen bejelentés sem érkezett a hatósághoz, vagyis nincs járványveszély.
  • A kézfertőtlenítéssel kapcsolatban elmondták, hogy a „BradoLine” nevű szert javasolják (azért ezt elsősorban, mert a MÁV-nál ez már forgalomban van, ráadásul kifejezetten jó minőségű és teljes körű lefedettséggel bíró fertőtlenítő).
  • A gumikesztyű és a szájmaszk nem feltétlenül szükséges, mert az Afrikában és Dél-kelet Ázsiában honos betegségek kórokozói olyan állatok, amelyek nálunk nem élnek és emberről-emberre nem terjednek. Ettől függetlenül, jelen helyzetben a munkavállalók biztonságérzetének növelése kapcsán mindenképpen elfogadható az erre való igény és a használat, akár önkéntes alapon is.
  • A védőoltásra vonatkozóan elmondták, hogy teljes körű, minden szóba jöhető betegségre nem lehet oltani, talán a Hepatitis A oltás jöhetne szóba a hasmenéses megbetegedések elleni védekezés kapcsán.

A szakszervezetek részéről elhangzott, hogy azonnali, konkrét intézkedéseket várnak a munkáltatótól, amelyek a következők:

  • A menekülteket elkülönített kocsikban, megfelelő kísérettel ellátva szállítsák (Debrecen, Szeged, Kiskunhalas, Pécs),
  • a menekülteket szállító kocsik csak a menekültek célállomásig közlekedjenek megérkezés után rögtön történjen meg a fertőtlenítésük,
  • a vasútegészségügyi képviselők által javasolt kézfertőtlenítőt szerezzék be és osszák ki a munkavállalóknak,
  • a munkáltató biztosítsa a gumikesztyű és szájmaszk használatát a külön kocsikon,
  • a munkáltató vegye fel és tartson folyamatos kapcsolatot a rendőrséggel, idegenrendészettel és egyéb hatóságokkal,
  • a munkáltató ne vezényeljen női vezető jegyvizsgálókat egyedül  a menekülteket szállító vonatokra.

A szakszervezetek – mivel a munkáltatói oldalon nem volt jelen döntéshozó személy –jövő hét hétfőig adtak a munkáltatónak haladékot arra, hogy érdemi választ és intézkedéseket tegyenek a követeléseink teljesítése érdekében, ellenkező esetben a VDSZSZ-szel közösen lépünk fel a munkáltatóval szemben.

Ennek módjáról előzetesen egyeztetünk majd a társszervezettel. 

Vasutasok Szakszervezete

Hírnök innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.