2018. 01. 24. 15:02

MÁV-START Zrt.: Az alanyi jogú bérfejlesztés végrehajtása 2018-ban

Az alanyi jogú bérfejlesztést minden munkavállaló a 2017. december 31-én érvényes alapbérére kapja. Az így megállapított alapbér meghaladhatja az adott MMK -ba szereplő értéket. (pl: 9 - 10MMK-ba lévő jegyvizsgáló)

Az alanyi jog valamire – jelen esetben a bérfejlesztésre – azt jelenti, hogy az adott vagy meghatározott alanyi körben mindenkit megillet.

A MÁV Csoport tekintetében a meghatározott kört – főszabály szerint - azok a munkavállalók jelentik, akik 2017. december 31-én a munkáltatókkal munkaviszonyban álltak, illetve statisztikai létszámába tartoztak. Ide kell érteni a gyermekneveléssel összefüggő, valamint egyéb kötelezően biztosítandó fizetés nélküli szabadságon tartózkodókat és a 30 napot meghaladó keresőképtelen állományban lévőket is. A megállapodások személyi hatálya további feltételeket is állíthat, amelyek a jogosulti kör vonatkozásában érvényesek.

Az alanyi jogú bérfejlesztés január hónapban, január 1-ével visszamenőleg, központilag kerül végrehajtásra, amely a februári bérfizetési napon jelenik meg a munkavállalók alapbérében.

A munkavállaló alapbére nem lehet kevesebb a rá vonatkozó MMK bérbesorolási táblázatban szereplő sávminimum értéknél.

Azon munkavállalók esetében, akiknél a garantált bérminimum törvényi emelése elérte vagy meghaladta a megállapodásban meghatározott – adott MMK-hoz tartozó – százalékos mértéket, további alanyi jogú bérfejlesztés nem jár, azonban a munkáltatói jogkörgyakorlójuk adhat plusz béremelést a differenciált bérfejlesztésre meghatározott keretből.

Vasutasok Szakszervezet

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.