2013. 11. 29. 16:30

Megkezdődött az integrált KSZ tervezet áttekintése

2013. október 8-án elkezdődtek az új Kollektív Szerződés megkötésére irányuló tárgyalások a MÁV-Start Zrt.-nél

A Start VÉT múltkori ülésén a felek megállapodtak abban, hogy november közepéig minden kedden egyeztetnek annak érdekében, hogy minél hamarabb megszülessen a társaság új KSZ-e. Ennek első állomása volt a mai. 

Napirend előtt:

A Vasutasok Szakszervezete nevében Fridrich Imre, a VSZ Start Szakmai Képviselet vezetője vetette fel, hogy az utazók forgalmi vizsgájával rengeteg a probléma a hálózaton. Sőt olyan hírek is felröppentek, hogy a munkavállaló sikertelen vizsgája esetén még vonatpótló autóbuszon sem utazhat, mert a VBO ezt nem engedi. A munkáltató nevében Csépke András vezérigazgató-helyettes cáfolta a (rém)híreket és kifejtette, hogy semmi sem igaz az egészből, a VBO-nak pedig nincs erre ráhatása.

Napirend:

  1. KSZ módosítás

A munkáltató az ülés kezdetén két dokumentumot osztott ki a munkavállalói oldal számára: az egyik a munkáltatói KSZ-tervezet, a másik pedig az a tervezet, amelyik már a munkavállalói oldal által javasolt módosító javaslatokat is magába foglalja.

Egy kisebb kommunikációs félreértést követően a felek utóbbi anyagot kezdték el áttekinteni pontról-pontra.

A tervezethez a VSZ számos módosító javaslatot küldött meg előzetesen a munkáltatónak, amelyek jelentékeny hányadát a VÉT elfogadta.

A felek – a VSZ kezdeményezésére – megállapodtak abban, hogy a KSZ határozatlan idejű lesz.

A munkáltató az eddigiektől eltérően – döntően költséghatékonyság címén – csak egy bizonyos kör számára biztosítaná a KSZ-t nyomtatott formában, de ha valaki igényli, elektronikus formában megkaphatja majd.

A munkáltató a jövőben át kívánja tekinteni a szakszervezetek számára biztosított helyiségekkel kapcsolatos szerződéseket és ezt a jövőben nem KSZ-ben kívánja szabályozni.

A próbaidő a vállalatnál 3 hónap, azonban azon munkaköröket betöltő munkavállalók esetén, ahol a munkaviszony alapvizsgához van kötve, ott további 3 hónap is ki lesz kötve, vagyis összesen 6 hónap.

A majd 80 §-ból álló KSZ-tervezet 26. §-ig jutottak el a felek, számos pontban megegyeztek, de a fajsúlyosabb témák függőben maradtak, azok tárgyalására később kerül sor. 

Az ülés során a munkáltató kezdeményezte – a VSZ támogatta – az egyeztetés további egy órával történő meghosszabbítását, azonban az MTSZSZ elzárkózott ettől.

A VÉT tagjai megállapodtak, hogy jövő héten - a megállapodottaktól eltérően - október 15-én hétfőn 13 órakor folytatják az egyeztetéseket.

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Vasutasok Szakszervezet

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.