2021. 02. 01. 12:00

Munka a föld alatt

Ha földfelszín alatti munkavégzésről beszélünk, legtöbbünknek talán a bányászok által a sötét mélyben végzett munka jut eszébe. Talán furcsa, de a MÁV-START Zrt-nél is vannak kollégáink, akik a föld felszíne alatt dolgoznak.

A Vasutasok Szakszervezete a munkájukat a felszín alatt végző munkavállalók erőfeszítéseinek anyagi megbecsülése érdekében - a MÁV-HÉV Zrt. által alkalmazott gyakorlat alapul vételével - kezdeményezi a MÁV-START Zrt.-nél   a földfelszín alatti munkavégzés bérpótlékkal történő elismerését „Alagúti pótlék” néven.

A MÁV-HÉV Zrt. Kollektív Szerződésének 45§ -a „Alagúti pótlék” néven a föld alatti munkavégzést ellátó dolgozók számára az alapbér 15% -ban meghatározott bérpótlékot alkalmaz az alagútban végzett munkaórákra. Ily módon, mindazon munkavállalók, akik a feladatukat a napfénytől elzártan, jellemzően a földfelszín alatt, illetőleg alagútban, aluljáróban végzik, pótlékban részesülnek.

A MÁV-START-nál szintén számos munkavállaló föld alatti munkavégzésre van kötelezve a munkavégzés helye okán.  Ezen tényt figyelembe véve, a csoportszintű egységes szabályozás irányába tett lépésként – valamint az érintett munkaerő megtartása végett -javasoljuk az „alagúti pótlék” bevezetését, a Munka Törvénykönyve 119.§ által előírt pótszabadság biztosítása mellett.

Mindemellett kezdeményezzük felülvizsgálni a Budapest Kelenföldi állomás személypénztárainak szellőzési rendszerét is, figyelemmel arra, hogy értesüléseink szerint a munkavégzési helyek a metró alagútjába szellőznek, mely nemcsak a megfelelő légcserét nehezíti meg, de a szálló por koncentrációját is olyan mértékben növeli meg, mely akár egészségügyi kockázatokkal is járhat.

Kapcsolódó dokumentum:

6-III-START - Humán ig - Alagútpótlék, szellőzés

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.