2019. 07. 05. 12:15

Pihenőidő, munkaközi szünet, „JÉ” problémák, kocsivizsgálók leterheltsége: konzultációt kezdeményeztünk

A Vasutasok Szakszervezete ismét konzultációt kezdeményezett a MÁV START Zrt.-nél.

JÉ jegyértékesítési rendszer működésével kapcsolatos felvetések:

A JÉ géppel térerő hiányában végzet jegyértékesítés problémái. OFFLINE beragadt jegyek. 10895-2019-jvsz parancskönyvi rendelet.

A készülék bankkártyás jegyvásárlásnál több esetben visszalép készpénzes fizetésre, de ezt nem jelzi, csak a leszámolásnál veszik észre a kollegák, hogy nincs bankkártyás terhelés. A nyomtató menet közben alvó módba vált és emiatt sikertelen nyomtatás történik, erről a jegyvizsgálónak eseménylapot kell írnia, ami egy újabb feladat a jegyvizsgálók részére mások felelőtlensége miatt. Hol vannak a beigért új nyomtatók?

Ide kapcsolódó téma, hogy a személypénztárosok elég gyakran kapnak egy-egy értesítést vagy utasítást arról, hogy mi változik a jegykiadó programban. Azonban az oktatásuk elmarad, ezért ebből gondok adódnak. Kérjük, hogy minden esetben legyen oktatás a pénztárosok részére a változásokból!

 

Heti Pihenő idő kiadása

a KSZ 47.§ 4.pontjának „állítólag belső utasításban kiadott” értelmezése miszerint:

 „A munkavállaló részére a jelen § 1.-2. pontjában meghatározott pihenőnapok helyett hetenként legalább 42 órát kitevő megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható az Mt. 106. §-ban foglaltak alapulvételével.”

Eszerint, egyik héten hétfői/keddi P. idő a következő hét szombat/vasárnapi P. idő között a napi pihenő idők betartásával akár 9 napig egyfolytában vezényelhetők az utazók. Ezzel szemben megítélésünk szerint, hat nap munkavégzést követően egy pihenőnap kiadása kötelező.

 

Az utazószolgálatot ellátó munkavállalók munkaközi szünetének kiadásának ideje

Szakszervezetünk tapasztalatai szerint a munkaközi szünet kiadásának gyakorlata a jelenlegi szabályoknak megfelel, de a 12 óránál hosszabb szolgálatok esetén nem emberséges.

A helyzet kezelésére vonatkozó javaslatunk:

12 órát nem meghaladó szolgálat esetén a munkavégzés 3. – 7. órája között összevontan is kiadható

12 órát meghaladó szolgálat estén csak két részben a munkavégzés 3. -7. illetve 9. -12. órája között kell kiadni.

 

Szakszervezetünk 2019. május 7-én tájékoztatást kért a kocsivizsgálókat érintő felmérés tárgyában. Választ a mai napig nem kaptunk, így kénytelenek vagyunk a kérdést újra feltenni.

„Tagjainktól kapott információ szerint, a munkáltató felmérést végzett a kocsivizsgálók leterheltsége tárgyában: mely szolgálati helyeken tudják a mozdony és a szerelvény összekapcsolását elvégezni. Várjuk a tájékoztatást a felmérés eredményéről, illetve a munkáltató ezirányú további terveiről.”

 

A konzultáció eredményéről természetesen beszámolunk.

A VSZ START Hírnök nyomtatható verziója ITT érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.