2018. 05. 15. 09:39

START: konzultáció a vonatkísérők ellenőrzéséről.

A MÁV START Zrt.-nél 2018. május 14. konzultáció volt a Vonatkísérő ellenőrzés eVTK alkalmazásban című parancskönyvi rendelkezésről.

A konzultáció elején jeleztük a munkáltató felé, hogy jellenleg van hatályos utasítás a vonatkísérő személyzet ellenőrzésére és nem értjük, hogy miért akarják ezt felülírni, különös tekintettel a megjelent „spicli utasításra” (Bejelentő Etikai kódex).

A konkrét felvetések:

A parancskönyvi rendelkezés értelmezése során felmerült, hogy az ellenőrzést végzőnek nem is kell a helyszínen lennie: „Az ellenőrzött munkavállalók az ellenőrzés tényéről értesítést kapnak”. Ha az ellenőrzést végző és az ellenőrzőt személyesen találkoznak, miért kell külön értesíteni az ellenőrzöttet?

„Az ellenőrzések megállapításai, az intézkedés egyesével kezelhetők: az ellenőrzött egyetért, nem ért egyet. A kapott ellenőrzési lapon az alapértelmezett érték: egyetért. Egyet nem értés esetén rövid indoklást kötelező megadni.”

Miért a jegyvizsgálónak kell az „ártatlanságát” alátámasztani, miért nem a vádat kell bizonyítani?

A munkáltató válaszában elmondta: Nem kívánták az érvényes ellenőrzési utasítást felülírni, az ellenőrzésnek a helyszínen kell történnie ezt a tényt bedolgozzák a rendelkezésbe.

Ha a megállapításokkal a jegyvizsgáló nem ért egyet, a szolgálat végéig tudja ezt megindokolni. Így lehetősége van átgondolni, illetve segítséget is kérni.

 

Borítókép: Internet

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.