2013. 10. 15. 00:00

STG VÉT az integrált KSZ-ről

Október 14-én folytatódott az STG VÉT ülése, melynek egyetlen napirendi pontja továbbra is az ún. Integrált KSZ-re vonatkozó tárgyalás volt.

Napirend előtt a Vasutasok Szakszervezete intézett kérdést a munkáltatóhoz.

A debreceni KJK záhonyi telephelyén biztonsági őr áll alkalmazásban, de nem a Vasútőr Kft., hanem külső vállalkozó foglalkoztatja. A biztonsági őr feladata többek között az, hogy a munkaidő letelte után, a hazafelé igyekvő munkavállalók táskáját ellenőrizze. A munkáját a munkáltató névsorral segíti, így aki túlesett az ellenőrzésen, az pipát kap a neve mellé. Aki nem rendelkezik pipával, azt a telephely vezetője kérdőre vonja, vajon hol járt, mit csinált aznap. 

A VSZ kérdése, hogy mióta zajlik ez a fajta ellenőrzés és miért van erre szükség?

Ezen felül térfigyelő kamerák is fel vannak szerelve, viszont nem tudjuk, hogy erről a munkáltató tárgyalt-e az illetékes üzemi tanáccsal, illetve a szakszervezetekkel?

A kérdéseinkre az üzemeltetési igazgató adott választ.

Az ellenőrzéseket még akkor vezették be, amikor ő volt a vezetője a záhonyi telephelynek, mégpedig azért, mert óriási méreteket öltött a gázolajlopás. Véleménye szerint az ellenőrzésre szükség volt és van, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy azóta sem történt hasonló eset a telephelyen.

A kamerák ügyében nem tudott arra válaszolni, hogy ezzel kapcsolatban kikérték-e az érdekképviseletek és az ÜT véleményét, ellenőrizni fogja.

A napirendi tárgyaláson a KSZ módosítási tervezet 26.§-ától folytatódott a vita. 

A felek az 51.§-ig jutottak, azonban kettő technikai módosításon kívül semmiben nem tudtak megegyezni, az összes pont függőben maradt.

Felvetettük, hogy fontolja meg újra a munkáltató a függelékekben történő szabályozást, különös tekintettel az eltérő tevékenységekre, munkaköri besorolási és bér-, valamint pótlékrendszerekre, azonban ettől továbbra is elzárkóznak.

 A VÉT következő ülésére 2013. október 22.-én 13.00 órától kerül sor.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.