2013. 11. 14. 00:00

STG VÉT: Megegyezéssel zárult a KSZ tárgyalás

November 13-án folytatódott a MÁV-START Zrt. kollektív szerződésének módosítására irányuló tárgyalás.

A munkáltató – megfontolva – a múlt héten elhangzott VASZ álláspontot és javaslatokat, új KSZ-módosítási tervezetet adott át az érdekképviseletnek.

A munkáltatói javaslatot, valamint a szakszervezetek ezzel kapcsolatos álláspontját a tárgyalópartnerek pontról-pontra megvitatták, amelynek következtében az alábbiakról egyeztek meg:

A MÁV-START Zrt. hatályos kollektív szerződésének értéke és tartalma, a jelenleg is Startos munkavállalókra vonatkozóan – eltekintve néhány technikai módosítástól, kiegészítéstől, pontosítástól – nem változik.

A Trakciós és Gépész munkavállalókra vonatkozó külön rendelkezések a MÁV-START Zrt. kollektív szerződésének 1-1 mellékletét képezik. Ez szintén azt jelenti, hogy a jelenleg rájuk vonatkozó kollektív szerződésekbe foglalt vívmányok továbbra is változatlan formában maradnak meg.

A VÉT tagjai kölcsönösen kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2014. év januárjától a KSZ egységesítése érdekében további tárgyalásokat folytatnak.

A Vasutasok Szakszervezete részéről a jövőbeni megállapodás létrejöttének alapvető feltétele, hogy az egységesített - a tervek szerint 2015. január 1-től érvényes - kollektív szerződés értékében és tartalmában nem lehet rosszabb, mint a jelenlegi kollektív szerződés.

Meleg János alelnök hangsúlyozta, hogy ezzel együtt hamarosan sort kell keríteni a foglalkoztatásra vonatkozó egyéb megállapodások megkötéséről (pl. együttműködési megállapodás, gépészeti mozgóbér átalakítása) szóló tárgyalásokra is.

 A most hatályos kollektív szerződés módosításáról szóló megállapodás aláírására - a módosításokkal kiegészített - az egységes szerkezetbe foglalt kollektív szerződés átolvasása után, a jövő hét elején kerül sor.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.