2021. 02. 24. 18:53

Téves értelmezés, rossz gyakorlat

A Vasutasok Szakszervezete konzultációt kezdeményezett a jegyvizsgálók részére történő munkaközi szünet kiadásáról.

Munkavállalói jelzések szerint a munkáltató a munkaközi szünet kiadásának szabályait - legalább 3 óra és legfeljebb 6 óra munkavégzést követően kell kiadni - valamint a KSZ 7.sz. mellékletében foglaltakat néhány szolgálati helyen rosszul értelmezik.

1.4 pont 3-4 bekezdés

Forduló állomáson rövid fordulási idő esetén, amennyiben a szerelvény összeállítása és a vonatszemélyzet nem változik (személyszállító ingavonat, stb.) és a fentiek miatt az előírt feljelentkezési normaidők nem biztosítottak, az időnormákat nem kell figyelembe venni.

Forduló állomáson, rövid fordulóidő esetén, ha a vonat összeállítása és a vonatkísérő személyzet nem változik, illetve a vonat előkészítése más személyzet által történik, akkor az adott vonatnemre, vonattípusra előírt normaidő alacsonyabb lehet az adott vonatnemre és vonattípusra előírtnál, de legalább 10 percet ebben az esetben is biztosítani kell.”

Megítélésünk szerint, ezen szabályozás a munkaközi szünet kiadásának biztosítására nem alkalmazható.

Téves a „helyi” munkáltató válasza: „A KSZ. 7. sz. melléklet 1.4. pont, 3-4. bekezdésében meghatározott kritériumok közül legalább az egyik teljesül, akkor annak alkalmazására az mksz. beiktatásától függetlenül van lehetőség, erre utaló tiltást egyébként sem tartalmaz a KSZ. 1.4. szabályozás. Ha nem változik a szerelvény és a vonatszemélyzet, akkor teljes egészében eltekinthetünk a feljelentkezési normaidőtől.”

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.