2019. 09. 30. 08:56

Pénztárak nyitvatartása és elővárosi pótlék

Szakszervezetünk kezdeményezésére, 2019. szeptember 27-én konzultáció volt a Budapest TSZVI nagy forgalmú személypénztárak nyitva tartásáról, személypénztárosok vezényléséről, valamint a jegykiadóautomaták üzemképességéről.

Szakszervezetünk továbbra sem ért egyet azon gyakorlattal, hogy éjszaka ne legyen egyetlen pénztár se nyitva. Megítélésünk szerint a jegykiadóautomaták műszaki állapota indokolja a startos jelenlétét a pénztárakban. De a jelenlét mellett is fontos, hogy az automaták „karbantartása” folyamatos legyen.

A pénztáraknál a munkáltató egységes nyitva tartást kíván elérni 5 – 22 óra között.

A pénztárosok beosztásánál lépcsőzetes munka kezdés bevezetését tervezi oly módon, hogy azok a pénztárosok, akik vállalják a korai kezdést vagy a késői végzést, plusz díjazásban részesülnek (2500 illetve 5000Ft). A cél eléréséhez a vidéki kollégák részére kulturált szállás biztosítását is tervezik. Egy időben minimum két pénztáros kerül beosztásra, ha valamely oknál fogva ez nem teljesül a másik kolléga külön díjazásnak egy része is megilleti az egyedül szolgálatban lévőt.

Szakszervezetünk az éjszakai szolgálatok teljes mértékű megszüntetésével nem értett egyet, de tudomásul vette a munkáltató terveit. Szakszervezetünk javaslatára a munkáltató terve pilot jelleggel 2 hónapra kerül bevezetésre, az eredmények ismeretében sor kerül majd egy értékelésre, annak ismeretében születik döntés a jövőről.

A munkáltató elismerte, hogy az automaták üzemképességével voltak és vannak problémák, de a „karbantartás” terén történő változásnak vannak bíztató jelei. Augusztustól a MÁV SZK igyekszik minél gyorsabban reagálni a meghibásodásokra. Sajnos a pénz beszállítás terén -új cég végzi – vannak igen komoly problémák, a start vezetése törekszik arra, hogy megoldódjanak a hiányosságok. Ha nem szedik ki a pénzt és nem töltik be a jegynyomtatáshoz szükséges papírt az automata nem használható.

A konzultáció után tájékoztatást kértünk a Vasutasok Szakszervezete által évek óta kezdeményezett elővárosi pótlék bevezetéséről (E betűs vonatot továbbító jegyvizsgálók/vezetőjegyvizsgálók részére).

A munkáltató tájékoztatása szerint a javaslat elfogadásra került, bevezetését 2020. januárjába tervezik. Akkora lesz meg a pontos nyilvántartás technikai háttere. Idei évre az érintett kollégák részére I – VIII. hónapot alapján kerül majd kifizetésre egyösszegben (átlagos).  Várjuk a pontos javaslatot mind az összeg, mind a feltételek terén

Természetesen a kocsivizsgálók, illetve járműszerelők kapcsolásáról is egyeztetünk. Észrevételeinket megküldtük a munkáltatónak. A munkáltató továbbra a gép és az első kocsi közti kapcsolást a már megküldött szolgálati helyeken kocsivizsgálókkal, illetve járműszerelőkkel kívánja elvégeztetni – van ahol már végzik is – a 400Ft/kapcsolási díjnál nem tud magasabbat adni.

A 400 Ft/kapcsolás fizetéséhez KSZ módosításra van szükség.

Tagjainktól kapott jelzés alapján felvetettük, hogy KSZ Helyi Függelékében a kocsivizsgálói munkakört lehessen készenléti jellegűnek minősíteni.

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ START Hírnök 20190927

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.