2018. 06. 14. 09:47

Precedens értékű bírósági ítélet Mátészalkán

Az elmúlt időszakban megszaporodott a jegyvizsgáló kollégák sérelmére elkövetett fizikai bántalmazás. A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezéseinek is köszönhetően a munkáltató a jövőben hathatós lépéseket tesz a kollégáink védelmében.

A tavalyi évben 87 alkalommal történt különböző jellegű bántalmazás jegyvizsgáló kolléga ellen.

Álláspontunk szerint a tegnapi nap folyamán egy olyan ítélet született Mátészalkán, ami bár az egész problémát nem fogja megoldani, de jelentős visszatartó ereje lehet a jövőre nézve.  

A Mátészalkai Járásbíróság június 13-án közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte R. Gy. vádlottat.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az ittas vádlott május 30-án a nyírmadai állomáson két ismerősével menetjegy nélkül szállt fel a vonatra. Amikor a jegyvizsgáló a vonaton kérte tőlük a menetjegyeket, nem tudták azt átadni, ezután közölte velük, hogy a következő állomáson le kell szállniuk.

A vádlott nem volt hajlandó leszállni, hanem pofon ütötte az ellenőrt, aki elvesztette az egyensúlyát, és nekiesett a peronon lévő mosdóajtónak. A bántalmazás következtében a jegyvizsgáló az arcán és a kezén zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A bíróság a tárgyaláson fenntartotta a többszörösen büntetett előéletű vádlott előzetes letartóztatását. Az ítélet és az előzetes letartóztatásról rendelkező végzés nem jogerős, a vádlott és védője mindkét határozat ellen fellebbezést jelentett be.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.