2022. 03. 09. 13:52

Egyedülálló megállapodás a Rail Cargónál

Újabb 5 évig biztonságban dolgozhat 2023-tól is a Rail Cargo Hungaria Zrt. csaknem 2 ezer munkavállalója. A szakszervezetek és a vasúti teherfuvarozó cég vezetése ugyanis ma meghosszabbította azt a ritka jónak számító szerződést, amely továbbra is garantálja egyebek között a folyamatos bérfejlesztést és a munkaügyi konfliktusok megnyugtató rendezését – közölte a Vasutasok Szakszervezete.

Jó időzítéssel éppen most, a háború miatt egyre csökkenő árufuvarozás hatására bizonytalanná vált helyzetben írták alá az RCH-nál a 2015-ben kötött, s egyszer már két évre megújított „középtávú foglalkoztatáspolitikai szerződés” meghosszabbítását – közölte az egyik aláíró, a Vasutasok Szakszervezete.

Zlati Róbert, a VSZ alelnöke szerint a 2028-ig szóló megállapodás egyedülálló biztonságot teremt az ott dolgozó, csaknem 2 ezer munkavállalónak, aki az Ukrajnában zajló háború miatt egyébként is attól tartott, hogy megrendelés híján, elveszítheti az állását. A napokban ugyan az RCH vezetése Záhonyban, a helyszínen biztosította az érintett munkavállalókat, hogy szó sincs elbocsátásokról – a VSZ a miniszterelnöktől is segítséget kért a bérek hosszabb távon való biztosításához –, ám a ma megújított szerződés békeidőben is garancia a munkavállalók és a munkáltató számára is. 

A szerződésben a felek kölcsönösen kinyilvánították, hogy közös érdekük a Rail Cargo Hungaria Zrt. piaci sikereinek előmozdítása, a foglalkoztatásra vonatkozó fontosabb elemek biztosítása. A megállapodás a foglalkoztatás- és jövedelempolitikai kérdések mellett kiterjed a munka- és egészségvédelemre, valamint a kollektív szerződésben foglaltak betartására és még számos fontos kérdésre is.  

A megállapodás egyik kiemelt eleme a megfelelő létszám- és az utánpótlás biztosítása: a cég vállalja, egyebek között, hogy az oktatásban résztvevőket kiemelten támogatja. Az RCH számára ugyanis a minőségi szolgáltatás érdekében is fontos a munkaerő megtartása, a nyugdíjba vonuló munkavállalók utánpótlásának biztosítása. Az a törekvés és írásos garancia nagy biztonságot nyújt az RCH dolgozóinak – szögezte le Zlati Róbert.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.