2016. 10. 29. 16:09

A LEMEZ SAJNOS A RÉGI, CSAK A CFO ÚJ

Az október 27-i VÉT ülésen elbúcsúzott a régi CFO, Nathan Zielke, aki elárulta, hogy a magyar sütikre fog emlékezni, no meg sok minden másra. Mi is fogunk emlékezni, de nem sok mindenre. Az RCH történelemkönyvében sok fejezetet nem fognak szentelni tevékenységének.

Távozása után bemutatkozott az új CFO, Kotiers Roman (a képen középen). A szlovákia magyar cégvezető sajnos nem tudott igazi lendületet adni a tárgyalásoknak, igaz hivatalosan mandátuma is csak november 1-el kezdődik. Nagy megtiszteltetésnek veszi a megbízatást és őszintén megvallotta, hogy nagy ígéretek nem várhatók tőle ebben a bonyolult, nehéz helyzetben. A vasúttársaságok a túlélésért küzdenek, szerinte több nemzeti vasúttársaságnak meg is pecsételődött a sorsa. Véleménye szerint közös célunk egy jól működő társaság, megfelelően motivált, elégedett munkavállalókkal. Véleménye szerint ehhez szükséges lehet elgondolkodni azon, hogy létszámot tartunk meg, vagy bért növelünk.

Az ülés elején részt vett Kovács Imre is. A CEO szerint a jövő év nehéz lesz. A költségek várható növekedésének (2,8-3%) megfelelő áremelés csak utópia, a piaci szereplők ezt nem fogadják el. Csak az esetleges (választási évet előkészítő) konjunktúra segíthet. Tisztában van azzal, hogy a bérekkel valamit tenni kell, ehhez a járulékszabályok változását reméli. Elhangzott, hogy az esetleges munkáltatói járulékcsökkentést a munkáltató teljes egészében a bérek növelésére fordítaná. Azonban a magas munkavállalói átlagéletkor miatt ez csupán 0,7-es szorzóval valósulhat meg. (55 éves életkor felett a szociális hozzájárulás kedvezménye 50%) A Dunaferrel kötendő megállapodás bármelyik nap tető alá kerülhet, és az állami résztulajdon szerzés is „folyamatosan” napirenden van. Előbbi a záhonyi forgalmak jelentős erősödését, míg utóbbi az egész vállalat stabilizációját, piaci pozícióinak erősödését jelentheti.

A Vasutasok Szakszervezete nevében elmondtuk, hogy számunkra a foglalkoztatás biztonság megőrzése továbbra is kiemelt helyen szerepel. Mindemellett még az osztrák kancellár is (még mint ÖBB vezér) azt mondta, hogy a jelenlegi béreken nem lehet tartani a magyar munkavállalókat. Az elmúlt évekhez hasonló bérfejlesztéssel az új CFO által is remélt célt – elégedett dolgozókat – nem lehet elérni.

A VÉT-en konkrét bérajánlat nem hangzott el a munkáltatótól. A következő tárgyalási nap november 2-án lesz.

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le. 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.