2016. 11. 24. 19:44

Bérajánlat az RCH-tól

A november 24-i VÉT-en a munkáltató a korábbi, több hetes tárgyalásokon elhangzott javaslatok alapján elkészített egy megállapodás tervezetet, amelyben megtette konkrét ajánlatát.

A bértáblát a jövő évi minimálbér értékeknek megfelelően újra szabták. A kocsivizsgálók és árukezelő kocsivizsgálók tekintetében egy szenioritáson alapuló bértarifára tettek javaslatot, amely 5, illetve 10 éves időközökkel állapít meg minimális bérértékeket. A tervezet alapján folytatódna a tavaly megkezdett bérfelzárkóztatási, bérfeszültség csökkentési program a koordinátor, operátor, raktárnok, vonatfelvevő és az idén bekerülő áruátadó munkakörökben. Az általános alapbér-fejlesztési ajánlat 4%. Az idei restrukturális bónusz (RSB) mértékére 20 ezer forintos ajánlatot tett a munkáltató. A VBKJ mértéke nem változna, de új elemekkel – lakáshitel törlesztés támogatás, 100.000 Ft-os pénzbeli juttatás – bővülne. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítés fél százalékkal, 2%-ra emelkedne. A munkáltató vállalja, hogy a területi üzemeltetési központokban dolgozó, munkakörükre egészségi okból alkalmatlanná vált munkatársak helyzetének kezelésére eljárásrendet dolgoz ki.

A munkáltató a járulékcsökkentés eredményeként – figyelembe véve valamennyi hatást – 3%-al tudta megnövelni eredetileg elképzelt ajánlatát.

Az ajánlat elemei megfelelnek a középtávú megállapodásban foglaltaknak, de a mértékek nem minden esetben találkoznak az elvárásainkkal. Az alanyi jogú bérfejlesztés további növelését kértük a munkáltatótól. A válaszban elhangzott, hogy a vállalat a végsőkig elment a bérfejlesztési ajánlat elkészítésekor. Az alanyi jogú bérfejlesztés, csak abban az esetben növelhető, ha az ajánlat többi elemét változtatjuk, csökkentjük. Szakszervezeti oldalról megfogalmaztuk, hogy amennyiben a jövőben bérmegtakarítás keletkezik, annak felhasználásáról közösen döntsünk a munkáltatóval.

Az RSB növelését elengedhetetlennek tartjuk, így javaslatot tettünk arra, hogy az idei mérték legyen 60 ezer forint. A munkáltató megvizsgálja az emelés lehetőségét. Elvárásként fogalmaztuk meg, hogy a kéthavi munkaidőkeretről térjünk át véglegesen az egyhavi munkaidőkeret alkalmazására. A középtávú megállapodás meghosszabbítását is fontosnak tartjuk, amitől nem zárkózott el a munkáltató. A törzsgárda jutalom bevezetésének lehetőségét még nem adtuk fel.

A tárgyalás december 1-én folytatódik.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.