2020. 02. 05. 18:16

Folytatódtak a 2020 évi bértárgyalások az RCH-nál

Február 4-én délután VÉT keretében az érdekképviseletek és a munkáltató folytatta a 2020 évre vonatkozó bértárgyalásokat.

Dr. Vincze Teodóra Humán erőforrás igazgató előadta a társaság jövedelempolitikai koncepcióját, amelynek keretében bemutatta a 2019. évben végrehajtott bérintézkedések, valamint az egyéb, béren kívüli juttatások számszerűsített hatásait. Mivel a vállalat már évek óta részt vesz az országos jövedelemszint-felmérésben, így többféle benchmark-adattal rendelkezik a magyarországi és a nemzetközi bérezési gyakorlatról. Ezek alapján gazdasági kitekintést kaptunk a nemzetközi és magyar makrogazdasági mutatók alakulásáról, valamint a munkaerőpiacon az előző években kialakult bér és jövedelem viszonyokról. A magyar és a logisztikai vállalatok bérösszehasonlításával megtudhattuk, hogy az RCH jelenleg milyen bérpiaci pozíciót foglal el a magyarországi vállalatok között.

Az elemzésekből kiderül, hogy a RCH-ban az átlagkeresetek meghaladják mind a nemzetgazdasági átlagot, mind a versenyszféra átlagát, valamit, hogy a vállalat cafetéria keretének összege a magyarországi piacon a legmagasabb juttatások között található. Ezeken túl az is megállapítható, hogy a bérpiacon jelenleg megtalálható egyéb juttatások köréből az RCH több mint 90 százalékát biztosítja a munkavállalók számára. A felmérésből az is kiderül, hogy az abban részt vevő 415 magyarországi vállalat 2020 évre vonatkozóan 4,8 és 7 százalék közötti béremelést tervez végrehajtani.

A Társaság működését tavaly számos külső, kedvezőtlen körülmény befolyásolta, és ez a negatív tendencia sajnos idén is folytatódik, ami jelentősen meghatározza a vállalat 2020-ra vonatkozó bérpolitikáját. Az RCH menedzsmentje a fenti elemzések, valamint a vállalat jelenlegi teherbíró képességének figyelembevételével a 2020. évre 5%-os béremelési javaslattal élt az érdekképviseletek felé. A munkáltató továbbra is nyitott a bérintézkedések megvalósításának módjáról, valamint a végrehajtás időpontjáról történő tárgyalások folytatására.

A szakszervezeti oldal szerint ez az ajánlat nem felel meg a felfokozott elvárásoknak, a megállapodás megkötéséhez ennél magasabb bérnövekedésre van szükség. A VSZ Cargo Intézőbizottsága 2020. február 17-i ülésén fogja értékelni a munkáltató ajánlatát.

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ RCH Hírnök 20200205

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.