2016. 10. 17. 23:36

Győri egyeztetés és év végi kezdés

Az RCH Győri kirendeltségén raktárnok munkakörben létszámcsökkenés történt, egy kolléganő felmondott. Változatlan technológia mellett csak jelentős túlóra felmerülésével lehetne megoldani a jelenlegi munkarend szerinti létszám biztosítását. A munkáltató módosítást kíván végrehajtani. A Vasutasok Szakszervezete egyeztetést kért az ügyben, amelyre október 13-án került sor, a kérésünknek megfelelően az érintett munkavállalók részvételével.

Czinki László TÜK vezető elmondta, hogy a megoldás érdekében elkészítették saját technológiai elképzelésüket. A kialakult hiányt nem szeretné kívülről pótolni, más szolgálati helyről pedig nem látszik a lehetőség a pótlásra, elfogytak a „donor állomások”. A módosítási javaslatuk egy technológiai felmérés alapján készült, amely szerint az eddigi szolgálatonkénti 2 fő helyett, nappali szolgálatokban csak egy főt terveznek vezényelni és további szükség szerinti feladatátcsoportosítást terveznek a munkakörök között. A munkáltató szerint az operatív koordinátor feladata lesz továbbra is a feladatok elosztása, meghatározása.

Az érintett kollégáknak kétségeik vannak afelől, hogy a további leterheltség és megnövekedett felelősség mellett a feladatok elvégezhetőek lesznek, amelynek hangot is adtak az egyeztetésen. Sajnos a munkavállalók már nem igazán fiatalok itt sem, ahogyan igaz ez átlagosan az egész vállalatra. A technológia végrehajtása vélhetően lassulni fog, amely veszélyt jelent a versenyképességünkre is. Segítséget kértek abban, hogy az irányítók adjanak nagyobb támogatást a koordinátornak a fontossági sorrend meghatározásában, és a ZIB-es munkatársak feladatelosztásában is tettek újabb javaslatot. Ezekre e munkáltató pozitívan reagált.

A Vasutasok Szakszervezete javasolta, hogy az október 15-el tervezett változások hatásait rendszeresen – első alkalommal akár két hét múlva – értékeljük ki Győrben, és az esetleges feladattorlódások elkerülése érdekében érdemes lehet felülvizsgálni a menetrendet is. Támogatjuk a létszám pótlására az igény belső meghirdetését. Elmondtuk, hogy a szituáció rámutat a létszámproblémák kritikus helyzetére, hogy nem lehet ennyire kiélezni a létszámokat és ennek elkerülésére szükséges egy bizonyos pufferel rendelkezni.

A tevékenységben tervezett módosítások hatására a nappali és az éjszakai szolgálatok aránya az érintettek számára negatív irányban változik, az éjszakák túlsúlyát fogja eredményezni. Ennek kompenzációjára az év végi tárgyalások során fogjuk keresni a megoldást, azért is, mert ez ma már nem csak győri probléma.

Az RCH-nál az év végi tárgyalások október 18-án fognak kezdődni a helyzet és a lehetőségek alaposabb elemzésével. Információink szerint a tárgyalásokba az új CFO Roman Kotier is be kíván kapcsolódni, aki november 1-én csatlakozik a vállalathoz. A 2015-ben kötött középtávú megállapodás alapvetően megszabja a kereteket: a létszámok rögzítettek, a KSZ nem felmondható, a jövedelempolitikai fejezet szerint reálbér emelkedésnek kell megtörténnie.

A vállalat helyzete kimagaslóan nem javult, így nem is rejteget káprázatos lehetőségeket, de ahogyan eddig is, idén is a legjobb eredmény elérésére törekszünk a tárgyalásokon, beleértve a Győrben felvetődött probléma, valamint a munkakörük ellátására egészségügyileg alkalmatlanná vált kollégák helyzetének és a mindig előkerülő bérfeszültségek további csökkentésének kérdését is.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.