2016. 11. 17. 19:45

November 17-én ülésezett az RCH VÉT

A VÉT első részében a munkáltató arról tájékoztatott, hogy a legutóbbi ülés óta bejelentett 15%-os minimálbér emelési terv az RCH-t nem érinti, a szakmunkás bérminimum 25%-os növelési terve is csak néhány munkavállalót érint, míg a 4%-os járulékcsökkentés pedig mindenkire hatással lesz.

A munkáltató pontosított, hogy a járulékcsökkentés az 55 év felettiek járulék kedvezménye, valamint a műszakpótlék és az egyéb hatások miatt csak százalékonként 0,6 %-os bérnövelési lehetőséget jelent. Tehát az ezen a soron – a jelenleg ismert járulékcsökkentési tervek szerint – jelentkező 2,4%, továbbá a munkáltató által korábban bérfejlesztésre beajánlott 2,4% és az ÖNYP 0,5 %-os emelésével együtt jelenleg több, mint 5% kereset növekedésre látszik lehetőség. A munkáltató szerint legkésőbb december 9-ig meg kellene állapodni ahhoz, hogy minden kifizethető legyen decemberben valamint az alapbérek emelése is december 1-től realizálódjon.

A tárgyaláson ismét kiderült, hogy nem minden szakszervezet gondolkodik úgy, ahogyan a Vasutasok Szakszervezete. Korábban egy szakszervezettől megtudtuk, hogy „nem a pénz, hanem a boldogság a fontos”. Most egy másik szakszervezet jelezte, hogy ma már könnyen lehet munkát találni az országban, ezért hajlandóak lennének a bérek további növelése érdekében a létszámok csökkentéséről tárgyalni.

A Vasutasok Szakszervezete kinyilvánította, hogy számunkra továbbra is a legfontosabb a foglalkoztatás biztonsága. Ezért a középtávú megállapodás 2022-ig történő meghosszabbításában partnerek vagyunk. Nagy a felelőssége mindenkinek, ezért is kell körültekintőnek lenni és olyan megállapodást kötni, amellyel a munkavállalók is elégedettek és a versenyképesség is megmarad, növekszik. Javasoljuk, hogy a Kollektív Szerződésben a jelenlegi kéthavi munkaidőkeret véglegesen álljon vissza a korábbi egy havira. A VBKJ új elemeinek (100.000 Ft készpénz, lakáshitel törlesztés támogatása) bevezetését támogatjuk. Az év végi bónusz mindenképp legyen meg decemberben, de a tavalyi összegnél (20.000 Ft) jóval magasabb értéken. Az Önkéntes Nyugdíjpénztári tagdíj támogatás 0,5 %-os emelését támogatjuk. A tervezett kocsivizsgálói bértábla – mivel bevezetése a középtávú megállapodásban szerepel – tárgyalási alapot képez. A bérfeszültség kezelés további módjairól kell, a törzsgárda bevezetéséről lehet tárgyalni. Mindezek figyelembe vétele mellett a lehető legnagyobb alanyi jogú bérfejlesztést javaslunk nem megkülönböztetve a kategóriákat. (6-13, 14-17) Az egészségi állapot romlása valamint az orvosi alkalmasság elvesztése esetén egy úgynevezett mentő programot kell bevezetni a korábbi programok működtetésének figyelembe vételével.

A munkáltató az elhangzott javaslatok alapján számításokat végez, amelyeket a következő, november 24-i VÉT-en mutat be az érdekképviseleteknek.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.