2017. 05. 31. 09:23

RCH-fórum Záhonyban

Kétnapos látogatásra Záhony térségébe utazott Roman Kotiers CFO, és Horváth Ottó, üzemeltetési igazgató. A látogatás célja az volt, hogy az új CFO személyesen is megismerkedjen Záhony TÜK tevékenységével. A második nap zárásaként Roman Kotiers fórumot tartott, amelyen az üzemi tanács és a munkavédelmi bizottság mellett részt vettek az érdekvédők is.

Roman Kotiers elmondta, fontos számára a TÜK-ben folyó tevékenységeket testközelből megismerni, például élőben látni a tengelyátszerelést, a rendszerek működését. A 2016-os évről jelezte, több szempontból is a kihívás éve volt, majd beszélt az elmaradt forgalmakról (kő, Dunaferr), és fontos eredményekről, mint a bérmegállapodás és a MÁV-START Zrt.-vel kötött trakciós szerződés.

Az idei év első három hónapjának jó forgalma után az április és a május elmarad az elvárásoktól. Külső tényezők is nehezítik a cég gazdálkodását, az árfolyam ingadozása negatív hatást gyakorol, ami ellen nem tehetünk. A 2017-es évvel kapcsolatban ambivalens érzései vannak, szavait idézve „Egyre gyorsabban futunk, de előre kevesebbet haladunk”. A növekvő forgalom mellett a költségeket szinten kellene tartani. El kell indítani a kereskedőknél azt a fajta gondolkodást, hogy egy-egy üzlet megkötésekor ne csak a bevételeket nézzék, hanem vegyék számításba a forgalom költségeit is. Véleménye szerint hosszú távú kitörési pont lehet az üzemeltetési környezet digitalizációja, melytől csoport szinten azt várja, hogy tervek készítésére is alkalmas legyen.

 A térség tekintetében bizakodó egy jelentősebb vasérc forgalom lebonyolításában, és lehetőséget lát egy komoly tranzit konténer forgalomra is, amihez a Záhony-Port Zrt. jó partner lenne.

A tájékoztató után kérdések feltevésére is volt lehetőség. Több hozzászólás is megfogalmazta, hogy az RCH munkavállalók bére lassan versenyképtelenné válik, a három éves MÁV-os bérmegállapodástól messze elmaradunk. Az utánpótlás gondjai, a programok visszaállításának lehetőségei is felvetődtek. Kotiers válaszában elmondta, az utánpótlás stratégiai kérdés az RCA-nál is, a munkáltató érzi ennek súlyát. Megtudtuk, hogy szeptembertől egy 25 fős kocsivizsgálói tanfolyam indul, ami persze csepp a tengerben. A programok visszaállítására nem lát lehetőséget, az erre elkülönített céltartalék elfogyott, egyébként sincs az RCH-nak leépítési kényszere, és ezek a programok arra lettek kitalálva. A bérfejlesztésről elmondta, hogy egy aláírt megállapodás van, amihez a munkáltató tartja magát, de most nem lát lehetőséget a bérek emelésére.

A fórum végén szakmai kérések is felmerültek, a rendszerek működési hibáira hívták fel a CFO figyelmét. A találkozó összességében hasznos volt, hiszen mindkét oldal első kézből kapott információkat, és válaszokat a kérdéseire. Fontos megjegyezni, hogy Kotiers Roman az első CFO, aki kérte, hogy mutassák be a Záhonyi TÜK. területén alkalmazandó informatikai rendszereket azok problémáit s tegyenek javaslatot a nehézségek megszüntetésére is.

Juhász Tiborné

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.