2018. 12. 30. 12:22

149 ezer forint lesz jövőre a minimálbér

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának idei utolsó ülésén, ahol a munkaadóknak és munkavállalóknak meg kellett volna állapodniuk a minimálbérről és a garantált bérminimumról, nem született megállapodás. Vasárnap azonban még egyszer összeült a konzultációs fórum, a Pénzügyminisztérium közleménye szerint pedig ezen végre megszületett a megállapodás.

 

A tárca azt közölte, hogy kétéves megállapodás született, aminek értelmében 2019-ben 8 százalékkal, 2020-ban szintén 8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege, a bérajánlás mértékét pedig mindkét évre 8 százalékos mértékben határozta meg a testület.

A minimálbér összege így 149 ezer forintra, a garantált bérminimum 195 ezer forintra nő 2019. január elsejétől.

2020-ra az előbbi összege 161 ezer forintra, utóbbié 210 600 forintra emelkedik.

Hozzátették, az egyezséget a kormány mellett a munkaadói érdekképviseletek mindegyike, a munkavállalói oldal részéről - a Magyar Szakszervezeti Szövetsége kivételével - mindenki aláírta.

Varga azt is közölte, a 2016 novemberi hatéves bérmegállapodás értelmében 2019 júliusától újabb két százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó, ami tovább mérsékli a vállalatok adóterheit.

A szakszervezetek kétszámjegyű növekedést szerettek volna, de győzött a munkaadók álláspontja, a Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért a részleges megállapodást nem írta alá.

A Vasutasok Szakszervezete a munkaerő megtartása, és a szolgáltatás zavartalan, biztonságos fenntartása érdekében továbbra is két számjegyű béremelést tart szükségesnek a MÁV-csoport vállalatainál.

 

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.