2018. 04. 27. 07:49

79 árva bakancs...

Április 28-án világszerte a munkavégzés során megsérült, megrokkant vagy meghalt dolgozókra emlékeznek. A kanadai szakszervezetek által 1984-ben kezdeményezett emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.

Április 28-a a munkabalesetben megsérültek és elhunytak emléknapja. 2010 óta minden évben a csepeli emlékműnél összegyűlnek a munkavédelem ügye iránt elkötelezett munkavédelmi szakemberek, szakszervezeti tisztségviselők, munkavállalók, kormányzati szervek és a munkáltatók képviselői, hogy leróják tiszteletüket és emlékezzenek a munkavégzés következtében elhunytakra, megsérültekre.

A megemlékezés – a főhajtáson túl- lehetőséget teremt, hogy ráirányítsuk a társadalom figyelmét a munkavédelem jelentőségére, a megelőzés fontosságára. Ugyanakkor ez a számadás időszaka is egyben. Számba kell vennünk, hogy az elmúlt időszakban mit sikerült elérnünk, hogyan alakult a munkavédelmi helyzet, a baleset-megelőzés színvonala.

A híradások tanúsága szerint a munkahelyi balesetek száma évről évre növekszik. Míg 2012-ben 17 025 dolgozót ért baleset munka közben, és ebből 62 volt halálos, addig tavaly a munkabalesetek száma 23 387-re emelkedett, amelyek közül 79 végződött halállal – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztályának jelentéséből. Az elmúlt 6 évben persze a foglalkoztatottak létszáma is 11 százalékkal emelkedett, ám ez önmagában nem indokolja a balesetek számának 28 százalékos megugrását. A tényleges szám szakszervezeti becslések szerint ráadásul ennek akár a többszöröse is lehet, a cégek ugyanis a következményektől tartva igyekeznek eltussolni ezeket. Ráadásul a hatóság átalakításának következtében a munkavédelmi ellenőrök minden évben egyre kevesebb munkáltatóhoz jutnak el. A jelenlegi létszám mellett egy emberöltő sem elég ahhoz, hogy minden vállalkozást munkavédelmi ellenőrzés alá vonjanak.

Nem ülhetünk karba tett kezekkel.

Az emlékmű mellett felállított 79 gazdátlan munkavédelmi bakancs intő jelként figyelmeztet bennünket arra, hogy a munkavédelmi érdekegyeztetés minden szereplőjének teljes elkötelezettséggel mindent meg kell tennie azért, hogy a munkavállalók egészségével kapcsolatos egyenlőtlenségek visszaszoruljanak és a munkabalesetek száma csökkenjen.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.