2020. 04. 15. 10:58

A 24 hónapos munkaidőkeretről

A Magyar Közlöny 2020. évi 71. számában megjelent 104/2020. (IV.10) Korm. rendelet 1. § (1) szakasza tovább egyszerűsítette a munkáltatók és súlyosbította a munkavállalók helyzetét azokon a kiszolgáltatott munkahelyeken, ahol nincsenek szakszervezetek.

A rendelet szerint ugyanis a munkáltató a jelenlegi veszélyhelyzetben egyoldalúan rendelhet el huszonnégy havi munkaidőkeretet. Természetesen ezt azokon a munkahelyeken is elrendelheti a munkáltató, ahol működnek szakszervezetek – így a vasúton is –, de a kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolatok kereteibe – jelenleg a vasúton is – ez megegyezés nélkül „nem fér bele”.

A napjainkat meghatározó veszélyhelyzet közepette a vasúton is előállhat olyan helyzet, amikor a munkáltató – és persze a munkavállaló – számára sem biztosítanak elfogadható megoldást a rendelkezésre álló „hétköznapi” jogszabályi keretek. Ebben az esetben az az elvárásunk, hogy a rendelet egyoldalú lehetőséget biztosító alkalmazása helyett a megfelelő munkaügyi kapcsolatok fenntartása és a lehető legjobb megoldás megalkotása érdekében üljenek tárgyaló asztalhoz a munkáltatók és a Vasutasok Szakszervezete, valamint a többi vasutas szakszervezet képviselői.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.